14 училищни директори не подкрепиха Митко Кунчев

0
Застанаха зад РУО в казуса с Математическата гимназия
Застанаха зад РУО в казуса с Математическата гимназия Видео: Русе Медиа

14 училищни директори се включиха в делото, в което Математическата гимназия обжалва план-приема за учебната 2018/19 г..

На днешното заседание в Административния съд в Русе стана ясно, че директорите подкрепят предложеното разпределение на паралелките и застават на страната на Регионалното управление по образованието, предаде Русе Медиа.

Това са Дойче шуле, СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, Английската гимназия, Професионалните гимназии по строителство, по дървообработване, по механотехника, по транспорт, по облекло, по селско стопанство, по промишлени технологии, както и училища от Сливо поле, Ветово и Глоджево. Те са заявили в своите молби, че сегашният административен акт е благоприятен за техните учебни заведения и не желаят той да бъде променян.

Както е известно, Математическата гимназия в лицето на директора й Митко Кунчев обжалва цялата заповед за план-приема, с изключение на частта за прием след 5 клас. Причината е, че вместо досегашните пет паралелки, училището ще има само четири. Ръководството не приема мотива, че паралелките в профилираните гимназии се намаляват заради нуждите на бизнеса от професионални кадри в средното образование. МГ „Баба Тонка“ оспорва и административното право на началника на РУО-Русе Росица Георгиева да издаде заповедта за план-приема, тъй като по това време е вървяла процедурата по конкурс за поста. На следващото съдебно заседание ще трябва да бъде доказано това нейно право.

За да не се проваля кампанията, която касае около 1600 деца, МГ „Баба Тонка“ няма да иска спиране на предварителното изпълнение на заповедта. Като компромисен вариант обаче предлага след 3 юли, когато излиза първото класиране, да се направи анализ на резултатите. Ако има незаети паралелки, които подлежат на закриване по тази причина, те да бъдат насочени към Математическата гимназия. В противен случай се създават изкуствени паралелки, за да съществуват съответните училища, коментираха жалбоподателите.

На 12 юли, когато делото ще продължи, РУО трябва да представи и списък с броя на приетите деца по паралелки на първо класиране. Според директорите на останалите учебни заведения обаче вариантът да се пренасочат деца към Математическата гимназия е невъзможен.

Децата в заявленията са си посочили своите искания. Едно е посочило на първо място МГ,  друго обаче е посочило три други училища, сред които професионални гимназии. Ако то не е прието в нито една паралелка на професионална гимназия, няма как да го пренасочим към МГ, защото трябва да се направи там паралелката. Нямам нищо против МГ „Баба Тонка“, то е елитно училище, заедно с още 3-4 елитни, в които има профилирани паралелки. Политиката на държавата обаче е тази – да се намали приемът в профилираните гимназии, да отиват повече деца в професионалните гимназии, защото няма работници със средно образование в производството“, обясни директорът на СУ „Васил Левски“ Галин Ганчев.

Той коментира още, че преди две години при него също е отпаднала една паралелка и не е могъл да реализира изучаването на японски език. Тази година отпада и една паралелка от СУ по европейски езици, но там напрежение няма. Ганчев припомни, че СУ „Васил Левски“ като най-голямото училище в Русе всяка година осигурява 50 деца за Математическата гимназия. В случая обаче става въпрос за държавна политика, която трябва да се приеме.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари