Какво остава в сила след края на извънредното положение

1
България вече е в извънредна епидемична обстановка
България вече е в извънредна епидемична обстановка Видео: БНТ

От днес България не е в извънредно положение, а в извънредна епидемична обстановка до 14 юни.

Голяма част от действащите до вчера ограничения обаче остават, след като малко след полунощ здравният министър Кирил Ананиев публикува 4 нови заповеди, изготвени по правилата на последните промени в Закона за здравето, обнародвани вчера в "Държавен вестник". Занапред Ананиев ще издава заповеди на базата на решение на Министерския съвет за въвеждане на извънредна епидемична обстановка (правителството взе първото такова решение снощи на извънредно заседание) и предложение за мерки на главния държавен здравен инспектор, пише вестник СЕГА.

С промените в Закона за здравето бяха удължени и сроковете на много от мерките, предвидени в закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Какво остава в сила и занапред?

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

- На задължителна изолация и/или лечение ще подлежат болните и носителите на заразни болести, включително COVID-19, а контактните лица – на карантина. Срокът им ще се определя с разпореждане на здравния министър. Заповедите му подлежат на обжалване в съда, но това не спира изпълнението им.

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, и занапред ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, ще плащат по 5000 лв. Също такава глоба ще получават и контактните, отхвърлили задължителната карантина.

МВР ще налага принудително изолация и лечение на гражданите, подлежащи на такива, ако отказват доброволно да се съобразят с наложените им мерки.

ЗАПОРИ И ДЪЛГОВЕ

- В следващите 2 месеца на затруднените длъжници със забавени плащания към финансови институции и трети лица няма да се начисляват лихви за забава и неустойки, задълженията им няма да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми и договорите им няма да могат да бъдат разваляни поради неизпълнение. Това обаче няма да важи за задължения към банките. Според тълкуванието на управляващите мярката ще защити длъжниците и от събирачите на дългове.

- През следващите 2 месеца няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица, както и върху заплати и пенсии. Няма да се описват движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

- За същия период срещу физически лица се спират всички публични продани и въводи във владение, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители. След това се насрочват отново, без да се дължат такси и разноски.

Наемателите на имоти държавна и общинска собственост, които са засегнати от мерките срещу кризата, ще могат да подадат молби още 2 месеца да бъдат освободени частично или изцяло от заплащане на дължимото. За целта трябва да представят финансови и други документи, с които да докажат, че наистина са пострадали.

СЪДЕБНА СИСТЕМА

- Съдилищата отново ще заработят, след като сроковете, спрени по силата на закона за извънредното положение, започват да текат седмица след обнародването на промените в Закона за здравето в "Държавен вестник". Тук влизат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, давностни срокове и много други. Достъпът до съдебните сгради обаче ще става по правила, които са качени на сайтовете на съдилищата. Заседанията ще се гледат без публика, реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

- Възстановява се пълноценната дейност на нотариусите, които по време на извънредното положение работеха само по неотложни производства.

СОЦИАЛНА ПОДКРЕПА И БЕЗРАБОТИЦА

- Действието на схемата 60/40 ще продължи до 30 юни.

- Агенцията по заетостта ще превежда в следващите 6 месеца компенсация в размер на 290 лв. на „определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет”.

- Неплатеният отпуск до 60 работни дни, ползван през 2020 г., ще се зачита за трудов стаж. Това време ще се брои и за осигурителен стаж.

Безработните, които получават социални помощи и не са включени в програми за заетост, ще могат да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за срок до 120 дни. Това време няма да се признава за трудов стаж. Мярката ще действа до 31 октомври 2020 г.

- Запазва се още 2 месеца действието на мярката, според която работодателите могат да възлагат на работниците и служителите си да работят от разстояние, както и да им предоставят до една втора от платения им годишен отпуск без тяхното съгласие.

УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

- До края на втория срок на учебната 2019/2020 г. обучението на учениците ще се осъществява доколкото и ако е възможно в електронна среда.

Присъствието на децата в учебните заведения ще се допуска само за неотложни дейности по приключването на настоящата учебна година и подготовката на следващата, ако това е невъзможно да стане по електронен път.

ХРОНИЧНО БОЛНИ И ТЕЛК

- С два месеца се удължава срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, които са изтекли по време на извънредното положение. Същото се отнася и за протоколите за скъпоструващи лекарства на хронично болни, заплащани от НЗОК.

МОРЕ

- Концесионерите и наемателите на морски плажове през предстоящия летен сезон ще предоставят плажни принадлежности (чадъри и шезлонги) на посетителите на цени с 50% по-ниски в сравнение с 2019 г.

- До 1 година туроператорите могат да отлагат възстановяването на парите на клиентите си с провалени заради извънредното положение почивки, ако не постигнат споразумение по друга оферта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Джеймс Бонд в Несебър:
– Кафе. Дълго кафе.
– Три лева. Двадесет и три лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари