Какво очаква България?

4

Публикуваме коментар на Стоян Таслаков за политическата обстановка в страната, споделен пред Dunavmost.com:

Защо няма добро в родната политика и какво очаква България? 

Дали ще има предсрочни избори или редовни, така или иначе краят на този политически цикъл е близо. Сегашната политическа конфигурация е изчерпана, компрометирана, омаскарена. Повечето хора се питаме какво следва нататък?

Тук ще коментирам само възможните сценарии за следващия парламент, използвайки наскоро излязло проучване за последните нагласи.

Няма да коментирам формации без шансове за влизане в следващото Народно събрание.

Започвам от върха на проучването където се дава 18.3% на партията на Слави.

Това ново явление в българската политика всъщност е плод на 20 годишно присъствие на екрана. Българинът толкова е свикнал с образа на водещия, че голяма част от населението ще гласува само, защото го познават.

Реално не знаем нищо за програмата и целите на партията освен стандартните клишета за европейско развитие и електронно правителство. Това го обещават всички партии.

Знаем обаче за печалния опит на Трифонов да подкрепя неподходящи и корумпирани политици, които после ни струват скъпо. Помните подкрепата за Кунева, помните и Бойко Борисов, как беше представян ежедневно в шоуто като супермен. Слави безспорно е голям професионалист и шоумен, но политическата му преценка е под въпрос. Очевидно голяма част от българите са готови да се подпишат на празен лист и да се надяват, че няма да бъдат излъгани.

На БСП отново им дават да бъдат втора политическа сила. За тях не мога да кажа нищо добро освен, че са най-демократичната партия и все пак членовете им имат пряко участие в избор на ръководство. Това е партия  от блюдолизци, но от тези евтините, които се задоволяват с трохите и това да бъдат обслужващ персонал на Герб.

Години наред имитират опозиция и заблуждават обществото, че са някаква промяна, но всъщност са резервния отбор, да не дойде някой друг на власт. Обикновено се облажват около местни избори, когато умишлено издигат слаби кандидатури и старци за да може лесно да бъдат победени. Естествено не безплатно. За тях е достатъчно да имат назначени някакви кадри в администрацията и да съществуват в политическия живот.

Последната им гавра с надеждата на хората беше резолюцията на Европейския парламент за България, където техните евродепутати взеха дейно участие. Докато народа очакваше фокуса да падне върху корумпираното управление и съдебна власт, те вкараха точки за правата на гейове, Истанбулската конвенция, регистрацията на антидържавната организация ОМО Илинден и правата на циганите. Представете си тези хора на власт. Грозно нали?

Герб според проучването е на трето място, почти равен резултат с БСП. Тук разликата е в рамките на статистическата грешка. За тях каквото и да кажа ще е малко. Това е истински шедьовър на всичко порочно в политиката и корупцията. Тези хора не познават морал, съвест,   скрупули и държавническо мислене. Целия е фокус е върху дейности свързани с далавери и корупция.

Всичкото това строителство с което се хвалят и което е видимо за нас е с цел облагодетелстване. Жалко разбира се, че е нискокачествено и нетрайно. Техния модел на организация е да събират местните богаташи и да ги правят съвременни робовладелци.  Обикновените хора не значат нищо. На местна почва техните дерибеи са изключително нагли и самозабравени.

Преследват и репресират всеки с различно мислене. Уволняват роднини, палят се коли и имущество, назначават се неграмотници. Единственото спасение от тези е чрез терминал 2. Не случайно за 11 години с тази политика изгониха най-младото и работоспособно население. Няма война или чума в българската история, обезлюдила страната с 3 милиона души.

Няма и съмнение, че тази шайка трябва да падне от власт час по-скоро и никога повече да не се добира до нея. Ако сте забелязали след всяка тяхна победа на изборите, веднага вдигат данъците и теглят дългове. Така правят и кметовете им.

На четвърто място е етническата партия ДПС. Съвсем обичайно ще вземат своето на изборите. Този икономически обръч е превзел почти целия бизнес в България. За тях е без значение дали са в управление или не, тъй като разполагат с огромен финансов ресурс и кадрови потенциал. Под благоприятното управление на Борисов, са овладяли съдебната власт, държавната администрация, бизнеса, еврофондовете, медиите и голяма част от енергетиката на страната.

Нищо не се случва без тяхното съгласие. Борисов е само техен аватар за пред Брюксел, за да могат да се доберат да еврофондовете. В момента в който бъде компрометиран и свален от власт, ще си направят чрез медиите и парите нов „Борисов“. И тук внимавайте минаваме към следващия политически субект.

Демократична България има шанс да влезе в следващия парламент според проучването, но е  близо до бариерата. До скоро никой не беше чувал за тях, защото не бяха активни, но след посещението на Христо Иванов в Росенец и отразяването му по всички възможни медии, вече добиха популярност. Друг е въпроса защо медиите отразяват само определени опозиционни формации, но това оставям вие да се сетите. След случая в Росенец, от който не последва нищо, ДБ продължиха да са активни по протестите.

Проявяваха изобретателност. Често пъти незнайно как,  бяха допускани на близко разстояние до ключови фигури от властта за да им задават неудобни въпроси. Разбира се придружени от медии и камери, да бъде добре разгласено. Кои са всъщност те? За мен това са „Синята коалиция“ и „Реформаторския блок“, но под ново име, защото предишните две бяха измамни проекти изритани от народа.

Повечето от хората в ДБ са същите, стила им е същия, медиите им са същите, дясното направление им е същото, само разликата е че няма Миглена Кунева и СДС. Седесарите предпочетоха да се продадат на Герб предварително и играха на сигурно.

Това което прави впечатление е че те не разполагат със субсидия, но въпреки това имат офиси, хора на заплата, плащат за реклами във фейсбук и по медиите. Това е огромен финансов ресурс, който не е ясно от къде идва и с каква цел. За мен това е третия пореден опит, на един и същи кръг, да заблуди дясно мислещите хора в България. Иначе казано това е „Дясното БСП“.

На последно място, но не по значение над 4 процентовата бариера е Възраждане. Тук ситуацията с медиите е коренно противоположна с тази в ДБ. Тази формация е избягвана да бъде отразявана в медиите, или ако е отразявана то вероятно ще е крайно неблагоприятно.  Причината за това е прямата и директна политика на Възраждане по отношение на българските интереси и семейните ценности. Нещо което на модерните евроатлантици не се харесва. Те се борят за наднационални държави и либерални общества и теми като семейство и национално самосъзнание са демоде.

Възрожденците от началото на годината започнаха ударно с кампания от протести. Първия беше февруари пред МРРБ, заради безводието и замърсяването с европейския боклук. Последваха още няколко до лятото, когато започна ежедневния протест. Те бяха на всички протести, но още в първите дни прибраха знамената и се сляха с тълпата. Причината беше, да не превръщат протеста в политически и да не разколебават останалите участници. Имаха и свои акции, например в Съдебната палата. Влязоха изненадващо до вратите на главния прокурор, за да му връчат оставката.

Разбира се по медиите не сте го видяли, защото не беше отразено. Камери бяха изпратени само от Нова, но те го представиха като хулиганска проява едва ли не. Кои са възрожденците всъщност? Те са всъщност точно обратното на това което представлява Герб. Докато хората в Герб работят за пари и постове, възрожденците правят своите инициативи на доброволни начела. Докато в Герб назначават местни бизнесмени и олигарси, във Възраждане са обикновени работещи хора с професии. Сами разбирате, че тази организация от доброволци не може да разполага със същия ресурс и предвид медийния похлупак е много трудно да достигне до хората. 

Въпреки това чрез сайтове, постоянство и родолюбиви инициативи, бавно във времето Възраждане добива популярност. Много от местните дейци на организацията познавам лично и знам, че са в директен сблъсък с властта, заради партийната си принадлежност. Срещу тях има опити за лична репресия, нещо което в другите партии не забелязваме.

Самия лидер Костадинов е най-проверяваната и разследвана политическа фигура, а прокуротурата започна действия по заличаването на партията. Дали ще успее не е сигурно, но изглежда в такава среда е трудно да се развива организация. Последната думата имат хората на изборите.

Това е моят прочит върху политическата обстановка. Той е на база лични наблюдения, усещане и опит в политическия живот. Моля се само за малко разум на българския избирател.

Интересувайте се, четете! Не вярвайте на телевизора.

Бог да пази България!

Стоян Таслаков

10.10.2020

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари