Какво не се прави на Петровден?

0
Денят е не само църковен празник, но и личен – носещите имената Петър, Павел, Преслав, Преслава, Полина, Петя, Павлина, Камен, Кремена
Денят е не само църковен празник, но и личен – носещите имената Петър, Павел, Преслав, Преслава, Полина, Петя, Павлина, Камен, Кремена Снимка: Марица

Денят е не само църковен празник, но и личен – носещите имената Петър, Павел, Преслав, Преслава, Полина, Петя, Павлина, Камен, Кремена

На 29 юни отбелязваме деня на християнските Апостоли Свети Павел и Свети Петър, празник, наследен и завещан от дедите ни, свързан с ритуали по приготвяне на бито прясно сирене, изпържено с брашно, наричано „бял мъж“, баници и погачи и задължителния курбан от птиче месо, с който се отбелязва краят на Петровите пости, стартирали 2 седмици по-рано, пише Актуално.

Денят е не само църковен празник, но и личен – носещите имената Петър, Павел, Преслав, Преслава, Полина, Петя, Павлина, Камен, Кремена и производни на тях посрещат гости за именния си ден.

Ясно е какво следва да приготвите за празничната трапеза и какви са ритуалите, свързани с празника, съхранени и до днес, но какво не се прави на Петровден? Има ли дейности, които трябва да избягвате, за да не напуснат здравето и мира вашия дом?

Какво не се прави на Петровден?

  • На Петровден момите, неоткрили момък, с който да споделят живота си, не сядали на празничната трапеза. Те имали други задачи – да се люлеят на поляните, да събират билки, да посрещат слънцето будни и да гадаят за кого ще се омъжат.
  • На Петровден не се работи на полето и най-вече не се пали огън – нито там, нито в пещта в дома, за да не бъде разгневен Свети Павел, описван като лош и сърдит, и да не засегнат пожари – буквално и преносно – дома и живота на хората.
  • Не трябвало да се работи след обяда никаква работа, за да има плодородие през годината и за да не бъдат засегнати посевите от градушки, бури или от адска суша и да се съсипе трудът на хората и останат празни избите и хамбарите им.
  • Не се сяда на трапезата с блажните ястия, преди края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма и слагат край на Петровите пости.
  • Не се пропуска носенето на ябълки в църквата, за да се осветят, от семействата, в които има починало дете – традиция, свързана по някакъв начин с Райската градина и Рая. Майките не трябвало да отхапват от обредните ябълки, осветени в църквата, а до Петровден не се хапват ябълки като цяло. Първите, наречени Петровки, се раздават на съседи и приятели, след като се осветят в църквата в деня на празника.
  • Сред забраните по темата какво не се прави на Петровден е и тази да се пече хляб. Свети Павел забранявал да се пали огън дори за хляба, както и да се извършва каквато и да е земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши тази забрана.

Празник е. Честит да е на имениците и на всички, които днес празнуват без значение спазват ли старите традиции, завещани от дедите ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари