Какво е доверието в партийните лидери?

0
Рейтингът на Делян Пеевски копае дъното
Рейтингът на Делян Пеевски копае дъното

Рейтингът на Делян Пеевски копае дъното

Най-голяма част от анкетираните - 40%, смятат, че правилното решение за страната е ротацията в изпълнителната власт да се състои. Други 27%, основно избиратели на БСП, „Възраждане“ и ДПС, виждат по-добър изход в избори „2 в 1" заедно с европейските. Това показва проучване на агенцията „Алфа рисърч“, осъществено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г., публикувано на сайта на агенцията.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Според изследването дейността на кабинета се ползва с одобрение от 21,1% – колкото е била и стартовата му подкрепа отпреди девет месеца. Неодобрението нараства от 37% при сформирането му до 52,9% към момента. В проучването премиерът Николай Денков е с одобрение от 23,6% (в сравнение с 26% при встъпването в длъжност) и ръст на неодобрение от 30% до 42,4% за същия период. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е с позитивен рейтинг от 34,7% срещу 25,2% отрицателни оценки.

Очакванията за дейността на кабинета „Габриел“ са преобладаващо неутрални, като 20% смятат, че правителството ще работи по-добре срещу 15% - че ще работи по-лошо, показва проучването на „Алфа рисърч“.

Отношението към парламента в изследването е 7% одобрение и 62% неодобрение. Отношението към настоящия му председател Росен Желязков е по-позитивно в сравнение с това към институцията – 21% положителни, 52% неутрални и 27% отрицателни оценки. По-сдържани са очакванията към Атанас Атанасов като вероятен следващ председател на Народното събрание – 13% положителни, 46% неутрални и 41% отрицателни, посочват от агенцията.

Президентът Румен Радев запазва равнището си на доверие от края на 2023 г.– 39% одобрение срещу 38% неодобрение и 23% неутрално отношение, според изследването.

Лидер в предпочитанията на твърдо решените да гласуват в национални избори е ГЕРБ с 23,7% и преднина от 4,5 пункта пред настоящите си партньори „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) (19,2%), показва проучването. Бойко Борисов е най-одобряваният партиен лидер с 21,6% доверие, но и съществен дял недоверие – 51%. От съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев има 13,8% доверие срещу 61,1% недоверие, а Кирил Петков – 13,1% доверие срещу 64,3% недоверие. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов е с 15,2% доверие срещу 49,7% недоверие. Третата позиция в потенциален парламентарен вот според проучването е за „Възраждане“ (12,8%). Персоналното доверие в Костадин Костадинов към момента е 15% одобрение срещу 57,2% неодобрение.

Общо 9,7% е подкрепата за ДПС в допитването на „Алфа рисърч“. Новите съпредседатели на ДПС влизат в ръководството на партията с подкрепата на около 50 на сто от собствените ѝ симпатизанти. На национално равнище Джевдет Чакъров получава 8,7% доверие и 48,1% недоверие, а Делян Пеевски – 5% доверие и 74,4% недоверие.

БСП е с подкрепа от 9,6%, а лидерът Корнелия Нинова – 12,2% одобрение срещу 56,1% неодобрение, според данните. Готови да дадат гласа си за „Има такъв народ“ (ИТН) са 5,1%, а отношението към лидера Слави Трифонов е 12% положително срещу 51,6% отрицателно. Общо 7,7% са решените да подкрепят друга партия, а 12,3% се колебаят за кого да гласуват, показва още изследването.

Оценките за работата на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални. Едва 4% от анкетираните смятат, че разкритията за мрежи от зависимости в съдебната система засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво. Общо 17% са на мнение, че зависимостите достигат и спират до висшите етажи на прокуратурата и съда. Мнозинството, 70%, са на мнение, че в тези мрежи са замесени и политици.

Проучването на „Алфа рисърч“ разглежда и обществените нагласи по геополитически теми. Според данните доминира мнението, че за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е отговорен режимът в Кремъл. За 58% от участвалите в допитването действията на управляващите в Русия са довели до физическото премахване на критика на Путин. На противоположното мнение са 20%, а други 22% се затрудняват да преценят. Близо 2/3 от участниците споделят, че са обсъждали войната в Украйна с близките си през последните няколко седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    Йордан Петров
    Всичките тия трябва да се изринат в мръсния канал! За да си в политиката в България трябва да си доказал преданост и вярност към Кремъл и Полит-бюро на ЦК на Задкулисието.
  • -2
    3
    Запознат до 1
    Прав сте, колега, само едно уточнение-има запетая между двете цифри на IQ-то на Късопишков! А на неговите избирателчета е даже по-малко! ;)
  • 6
    2
    до 1
    Костадинов много ти е влязал под кожата и на още шепа гръмогласно малцинство евроамерикански педераси.. даже не само под кожата ами и в гъза ви е влязал, че толкова ревете от него.
  • 59
    1
    ХАХхааа!
    Късопишков имал 15% доверие! Че на него IQ-то му не е толкова!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари