Какво е безусловен базов доход?

0
Базовият доход вече е реалност на 45 места по целия свят
Базовият доход вече е реалност на 45 места по целия свят

Безусловен базов доход:

Безусловният базов доход е предложен за първи път от англо-американския политически теоретик Томас Пейн (1737-1809). Той предвижда безусловно предоставяне на парична сума на всички на индивидуална основа, без значение колко получава и дали изобщо работи.

Организацията Basic Income Earth Network обяснява, че системата за „безусловен базов доход“ представлява „форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, които в момента съществува в много европейски държави като разликите са най-малко три:

- Изплаща се на хората индивидуално, а не на домакинство

- Изплаща се независимо какви други доходи има индивидът

- Изплаща се без да се изисква от индивида упражняване на труд или от желанието му да се приеме работа, ако му бъде предложена

У нас трима обикновени българи започват през 2013-2014 г. инициативата за базов доход и събират 40 000 подписа от български граждани, с което нареждат България на първо място сред всички европейски държави по брой събрани подписи.

„Безусловен базов доход е грижа и инвестиция на държавата във всеки един гражданин в неговото развитие, образование и социална сигурност. Социалните помощи са безсмислени и доказано през тези 26 години, не направиха хората по богати и сигурни, а напротив накараха ги да се страхуват и да не могат да развият своите способности, докато базовия доход е сума, която се полага на всеки български гражданин, който има активна регистрация на територията на България“, обясни пред Нова ТВ Лидия Делирадева, съпредседател на Съюза за директна демокрация

Идеята затова, колко пари да получава всеки се прави на база на БВП на страната и парите за този базов доход на практика идват оттам, откъдето идват и сега, добави още тя.

"Това не е българска идея, а на двама европейски професори. Тези пари се полагат през целия живот на човека. Ако това беше утопия и не е възможно, както твърдят политиците на прехода, ние нямаше за 26 години да се убедим, че социална политика у нас няма”, допълни Делирадева.

„За да получи някой нещо, някой трябва да му го даде. Тезата дава държавата е самозаблуда. Тя обаче няма свои пари. Ние обаче вече имаме един вид базов доход. Какво е безплатното задължително средно образование? Каква е разликата между тази нова или модифицирана идея за подпомагане? Това е кешът – даваме се пари, за да се развива. Недостатъкът на тази идея е универсалността й, която носи известна доза несправедливост. Не на този, който има нужда, а на всички”, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Базовият доход не е система на равенство, а на стимул за човека да работи, но да не бъде работещ беден. Тази идея е абсолютно невъзможна, ако в България продължава да управлява представителната демокрация”, контрира Делирадева.

Базовият доход вече е реалност на 45 места по целия свят. Първият пример е Холандия. В холандския град Утрехт от 1 януари 300 доброволци ще получават месечна заплата в размер на 1100 евро. Това ще се случва в продължение на три години независимо дали доброволците работят, или не и независимо какви други доходи имат. Експериментът постепенно ще обхване целия град, а ако е успешен, ще се проведе на още 8 места в Холандия като Хага, Тилбург и Грьонинген.

И ако в Холандия се раздават държавни пари, зад океана базовия доход се осигурява от местно казино. Примерът е от град в Северна Каролина с население 8000 души. Вяска година жителите на Чероки получават 10 000 долара на човек.

В Европа, най-вероятно Финландия ще е първата, която ще въведе официално базовия доход на национално ниво. Очаква се решението да бъде взето в края на годината. Ако това се случи, скандинавската страна ще спре всички съществуващи обезщетения и вместо тях ще дава по 800 евро на месец на всеки свой пълнолетен гражданин. Сумата няма да се облага с данъци. 69% от финландците, в това число и премиерът на страната, подкрепят тази идея.

Референдум по темата ще се проведе в Швейцария. При това още тази година. Според социологическите проучвания 49% от швейцарците биха подкрепили дохода, въпреки че през септември миналата година парламентът призова населението да отхвърли идеята.

У нас експериментът се подготвя от група икономисти. В едно българско село се очаква стотици хора месечно ще получават пари само, защото са се родили. Целта е да победи бедността и да се насърчи потреблението. Така в едно село у нас с население около 500 души - всеки жител - независимо от доходите - ще получaва месечно пари.

Селото вече е избрано, но името му се пази в тайна. Планира се експериментът да започне в началото на 2017 г. и да продължи една година. А след това ще се анализират ефектите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари