Какво да приготвим за трапезата на Лазаровден?

0
На този ден на масата трябва да има само постни ястия, приготвени без мазнина
На този ден на масата трябва да има само постни ястия, приготвени без мазнина

Днес празнуваме Лазаровден.

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура (просфорка-малки пшенични хлебчета), куча (варено жито) и стомнички с вода.

Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите, поражда обичая от палене на огън по гробовете-наречен "греене на покойниците".

Възкресяване на Лазаря:

Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник, което се вижда от множеството поучения на този ден от св. Иоан Златоуст, блаж. Августин, и др. В VII-VIII век светите църковни песнописци св. Андрей Критски, Козма Маюмски и Иоан Дамаскин съставили особени песнопения и канони, посветени на празника, които са в Църквата ползва до ден днешен.

На следващия ден е Връбница, което у нас се нарича Цветница. Счита се, че тогава разпускат мъртвите, затова на Лазаровден се прави Лазарова задушница.

Затова се приготвя и раздава жито, в памет на починалите.

На Лазаровден трапезата се състои само от постни ястия, приготвени без мазнина.

По традиция се приготвя обреден хляб от възрастните жени. Този хляб не се е приготвял с мая, а с домашно направена квас. В глинен съд са замесвали тесто от вода и брашно, оставяли са го да ферментира на открито около 15 дни и така са получавали въпросната квас.

 

Така в къщата винаги имало квас, когато са се правели хлебни изделия.

Обредният хляб за Лазаровден се оформя като плетеница или осморка. Задължително е да бъде прекаден с тамян и чак тогава се раздава на околните.

Тестото за обредния хляб се прави от брашно, вода, квас (мая), сол и захар. От същото тесто младите момичета правели "кукли", които на следващия ден (Цветница) подарявали. Освен това пускат парче хляб от тези "кукли" в реката, за да се види коя ще се ожени първа.

Друг важен компонент от Лазаровден, и по-специално от Лазаровата задушница, е житото. То също трябва да бъде осветено и чак след това да се раздава.

Освен жито, традицията повелява да се раздават и други постни сладкиши. За останалата част от трапезата трябва да приготвите само постни ястия.

Ето една рецепта за моминските лазарски "плитки":

Приготвяне:

• Маята се разтваря в топла вода.
• Добавя се захарта и солта.
• Брашното се пресява и се замесва тесто за рецептата "Момински плитки за Лазаровден".
• Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
• Оставя се на топло място да удвои обема си.
• Втасалото тесто за рецептата се разделя на 7 части ( всяка = 55 г).
• Всяка част се оформя на фитил, който се прегъва на две.
• Краищата се омотават няколко пъти.
• Така оформените момински плитки за Лазаровден се поставят в тава за печене.
• Оставят се да втасат 20 минути.
• Междувременно фурната се загрява на 200 С.
• Моминските плитки за Лазаровден се напръскват с вода и пекат 10-12 минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари