Какво да правим за кожата си при диабет?

0
При пациентите с диабет често се наблюдават много суха, опъната и сърбяща кожа
При пациентите с диабет често се наблюдават много суха, опъната и сърбяща кожа Снимка: iStock

Какво да правим за кожата си при диабет?

Когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да разгради и използва въглехидратите, доставени с храната, нивото на глюкозата в кръвта неизбежно се повишава, пише Puls.bg.

За пациентите с диабет наблюдението и регулирането на нивата на кръвната захар е жизненоважно. Високите нива на кръвна захар в тялото имат много отрицателни ефекти върху органите и нервите.

Освен това високите нива на кръвната захар при пациентите с диабет също имат отрицателно въздействие върху здравето на кожата.

Прояви на диабет по кожата

При пациентите с диабет често се наблюдават много суха, опъната и сърбяща кожа.

Тялото се опитва да елиминира излишната глюкоза чрез урината. При често уриниране се отделя голямо количество течности и кожата става суха.

Дехидратираната кожа е много по-податлива на инфекции, тъй като бактериите могат да проникнат през микроскопичните сухи пукнатини по повърхността на кожата.

Високата кръвна захар също уврежда нервите в кожата. Леките наранявания се усещат едва по-късно или изобщо не се усещат от пациентите. Понякога се развива тежко възпаление на кожата и подлежащите тъкани, като например диабетно стъпало.

Липсата на инсулин има инхибиторен ефект върху нормалния растеж на слоевете на кожата, което затруднява зарастването на раните.

Всички тези фактори допринасят за това пациентите с диабет да имат уязвима кожа, която изисква специални грижи.

При суха кожа важен фактор е ежедневната хидратация. Хронично сухата кожа, която е склонна към възпаление, изисква специални грижи. Много пациенти с диабет имат сухи, сърбящи рани.

Когато кожата се стяга от сухота и сърбежът става непоносим, пациентите разраняват мястото и се появяват лезии. Бактериите и други патогени могат да преминат през увредената кожна бариера и да причинят инфекция.

Вместо да се поддадем на сърбежа, се препоръчва да прилагаме кремове за грижа на кожата. Пациентите с диабет трябва да използват овлажняващи кремове. Важно е кремовете да съдържат витамин Е и вещества, които помагат за запазване на естествената влажност на кожата, като маслото от жожоба.

За предпочитане е кремовете за кожа да не съдържат аромати и е от съществено значение да не съдържат дразнещи химични вещества, които могат да влошат проблема, затова винаги трябва да се избират сертифицирани органични продукти.

Пациентите с чувствителна и суха кожа, включително пациентите с диабет, не трябва да прекарват твърде много време под душа или във ваната. Добре известно е, че прекомерният престой под душа или във ваната изсушава кожата.

Дългите душове премахват част от мастния слой на кожата, който я предпазва от външни замърсители и патогени.

Пациентите с диабет трябва да вземат само кратък душ или вана, да използват pH-неутрални душ гелове и да използват овлажняващи продукти за грижа на кожата след всеки душ или вана.

Тъй като кожата на пациентите с диабет е по-суха, е по-лесно за гъбичките по краката и ноктите да проникнат през кожната бариера.

Ето защо пациентите с диабет трябва да обърнат специално внимание на редовните процедури за грижа за краката.

Това включва:

  • Кратки ежедневни бани на краката
  • Лосиони за грижа за краката с неутрално pH
  • Внимателно подсушаване на пространствата между пръстите на краката, където поради влажната среда лесно се размножават бактерии и гъбички.

Тази чувствителност на пациентите към гъбични кожни инфекции означава, че особено през летния плувен сезон както в закрити, така и в открити басейни, има повишен риск от замърсяване и инфектиране.

Важно е при използване на публични басейни и душове да се използват джапанки, така че бактериите, вирусите и гъбичките да не могат да проникнат през кожата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари