Какво да правим с черупките от боядисаните яйца?

0
Народни поверия
Народни поверия Снимка: CAITLIN BENSEL; FOOD STYLIST: TORIE COX

Народни поверия

Черупките от великденските яйца представляват важен символен елемент в традиционните вярвания и обреди, и лечебни практики, разказа етнографът и зам.-директор на Регионалния исторически музей в Разград Даниела Ганчева, предава БТА.

По думите ѝ според народните поверия част от запазените черупки от великденските яйца в миналото се хвърляли върху покрива на сайванта, нагоре към слънцето, за да бъде плодородна годината. В някои села се налепвали по вратите или по стените на обора на животните, за да ги пазят от болести.

В други населени места в Разградско, омесени с храната черупките от новите великденски яйца се давали на кокошките или на други животни, за прираст в продукцията. В Дряновец ги хвърляли на сандъците с пчелите, за да има по-високи добиви на мед, каза етнографът. Тя добави, че е позната и забраната да се яде цяло яйце на Великден. Вярвало се, че който не я спази, ще му излязат рани.

Също така части от великденските яйца се запазвали, за да се използват при украсата на ритуална фигурка, наречена Германчо. Тази фигура се използва по време на обреда за дъжд Герман. Характерно единствено при етнографската група капанци е, че този ритуал, освен когато има продължителна суша, се изпълнява и девет дена след Великден“, обясни Ганчева.

Тя разказа още, че през седемте Велики четвъртъка в миналото хората са спазвали строго всички забрани, за да не пада градушка през годината и за да може мъжете в семейството да са здрави и силни. Жените не бухали с бухалки, не тъчели, за да няма градушки. Мъжете не ходели на нивата, защото това се смятало за грях и се считало, че реколтата няма да е добра, а добитъка ще го порази шап. На първия четвъртък жените ходели да търсят билката шапиче, за да могат да лекуват с нея животните, ако заболеят, посочи етнографът.

Великден е свързан и с обичайните гостувания на младите семейства. Младата невеста задължително трябвало да отиде на гости на своята кумица и да занесе обреден хляб, червени яйца и червено вино. Същите тези дарове тя подготвяла и за своя кръстник, за свекъра и свекървата, разказа Ганчева. По думите ѝ на големия празник в неделя, освен задължителното посещаване на църквата, поздрава „Христос воскресе” и „Воистину воскресе”, целуването на ръка и поднасянето на почит към ближния, хората са организирали всеобщи веселия, съпътствани от великденски мегдански хора.

Даниела Ганчева отбеляза, че голяма част от традиционната великденска обредност не се спазва в съвремието. Отпаднали са обичайните гостувания, общоселските веселия, обредните хлябове са заменени с козунаци, а с боядисаните яйца не се извършват обредни действия, посочи етнографът.

Тя добави, че основни моменти от календарната обредност на местната етнографска група капанци в Разградско е представена в постоянната експозиция "Традиционен бит и култура на капанците" в Етнографския музей. Сцени от посрещането на Великден пренасят гостите в миналото. Показани са различни варианти на великденски яйца и празничната пита, наречена яйчелник или чупник. Специфичната етнографска особеност в обичая за дъжд Герман е разкрит чрез основните обредни лица и богатия обреден реквизит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари