Какво да очакваме в политиката на ЕС през 2021 година?

0
От икономиката и външните работи до енергетиката, цифровите технологии и транспорта
От икономиката и външните работи до енергетиката, цифровите технологии и транспорта Снимка: БГНЕС

От икономиката и външните работи до енергетиката, цифровите технологии и транспорта

2020 г. беше трудна година, доминирана от пандемията от COVID-19 и нейното опустошително въздействие върху здравето и икономиката по целия свят. Сега е време за нулиране.

За да ви запознае с това, което предстои в политиката на ЕС тази година, новинарският екип на Евроактив идентифицира редица главни точки за най-важните въпроси в различни области на политиката – от икономиката и външните работи до енергетиката, цифровите технологии и транспорта, предаде БГНЕС.

2021: Краят на началото

Колективна въздишка на облекчение ознаменува споразумението на Бъдни вечер относно свободната търговия след Брекзит. След месеци на критики относно това как правителството се справя с пандемията от COVID-19, министър-председателят Борис Джонсън спечели медийните аплодисменти за „приключване на Брекзит“. За ЕС той сложи край на много разочароващи и отнемащи време разговори с неудобния си бивш член.

2021: Поредна решаваща година за европейските климатични амбиции

Политиката в областта на климата отново ще заеме централно място през 2021 г., като се очаква Европейската комисия да внесе „мамутски“ пакет от зелени закони през юни. Това ще предшества срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу, завършваща една година, изпълнена с важни събития за европейската политика за климата през декември.

2021: Подкрепа за изграждане на бъдещето

ЕС ще удвои усилията си да използва кризата Covid-19 за ускоряване на „зелените“ и цифрови преходи, подхранвани от стимула от 1,95 трилиона евро, интензивна политическа програма и нови търговски възможности за подобряване на глобалната ситуация.

2021: Ново европейско дигитално поколение

Откакто пандемията започна миналата година, европейските граждани трябваше радикално да приспособят живота си към новата реалност. В по-голямата си част това означава бързо преминаване на личния и професионалния ни живот онлайн. С това идва широка гама от политически мерки, насочени към засилване на свързаността на Европа и повишаване на стандартите за киберсигурност през 2021 г.

Разширяване на ЕС през 2021 г.: Отмиране или възтържествуване?

В Западните Балкани, където се намират всички страни кандидатки за ЕС (с изключение на Турция), предстоящата година ще бъде доминирана от стремежа на Европа за ваксина и усилията за рестартиране на икономиката след пандемията от коронавирус. /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари