Какво да кажа на дъщеря си довечера

1
Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо
Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо Снимка: Дойче Веле

Бяхме сигурни, че това повече не може да се случи. Не и в Европа, преживяла двете страшни войни. Какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка вечер ѝ обещавах, че война няма да има?

 Мнение на Георги Господинов, публикувано в Дойче Веле

Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним отново с кръв онова, което мислехме за история и литература.

Занимавах се дълго с дискретното чудовище на миналото и 1939-а в последния си роман "Времеубежище". Той свършва с една сцена на детайлна възстановка на началото на Втората световна война, войските са струпани на границата и чакат. И изведнъж от възстановката се произвежда реален изстрел и…

Никоя война не може да бъде спечелена

От този опит на пишещия искам да кажа пак: никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Зачертаване на пластове култура от Сократ, Платон, Аристотел през Шекспир и Гьоте до Чехов и Бродски…

Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на СССР през 1991-а, а всъщност е искал да стигне до 1939-а. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на тогавашния 1 септември.

Кога наистина едно всекидневие става (пак) история? И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Бяхме сигурни, че това повече не може да се случи, не и в Европа, преживяла двете войни. Въпреки всички книги и филми, въпреки всички архиви и разговори - оказа се, че не сме разбрали. Или сме забравили. Изпаднали сме в тежък социален алцхаймер.

Тази война избухва в момент, когато носителите на жива памет за Втората световна вече ги няма. Ние сме точно на онзи поколенчески ръб, когато последните участници, които държаха тази памет жива, последните лагерници, последните от окопите си отиват. А много хора тук още харесват диктатори.

Светът от вчера, за който пишеше Стефан Цвайг в навечерието на Втората световна война, сега рязко се превърна в света от онзи ден. Има дни, които прещракват нещо в механизма на историята и днешният за съжаление е такъв. Всеки ще помни къде е бил, какво е правил. Както на 1 септември, както на 11 септември, както днес…

В репортажите показват как хората търсят бомбоубежища. По дяволите, мислех думата "бомбоубежище" за нещо, което вече трябва да се обяснява под линия за младите читатели. В романа си настоявах, че ще търсим все повече времеубежища. И това трябваше да звучи като дистопия, като предупреждение за бъдещето - бях заложил годината 2039, точно сто години след Втората световна война.

Путин превърта часовника назад

Когато дистопичните романи започнат да се превръщат в документални, нещата са тръгнали неспасяемо назад. Моята дистопия все пак беше демократична. Страните в Европа избираха с референдуми в коя година от 20 век да се върнат. Референдуми за минало. Днес Путин превърта часовника назад без право на избор. Връща 21 век в 20 век с война. И го решава не само за своята страна, а и за съседна държава, за цяла Европа, може би за целия свят. Не можеш да връщаш никого насила в карцера на едно минало. Нито отделния човек, още по-малко цели народи.

И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка вечер ѝ обещавах, че война няма да има? Какво да кажем на децата си? Как да обясним, че детската стая на света не е готова за тях?

Трябва да почистим мазето, каза жена ми. Добре, че има чешма долу. Може да се изкара дълго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    6
    помнещ
    Разкажи на дъщеричката си как Съветския съюз обявява война на България през септември 1944 година, окупира нашата територия и после слага свое марионетно правителство. Обявява война на тази страна, която не е изпратила нито един войник на Източния фронт. Разкажи й как Рибентроп и Молотов разпледелят Европа. Разкажи й как Сталин е изпратил в лагери или направо разстрелял цялата интелигенция на Русия. Разкажи й как през 1956 година руски "миротворци" влязоха в Унгария. Разкажи й как същите "миротворци" влязоха в Чехословакия. Разкажи й какво правеха със справедливия протест на Полша срещу социалистическата мизерия в началото на 80-те години. И направи паралел между случващото се в Урайна - Крим и днес и това което се случи през 1938 г. с Чехословакия, Австрия, и септември 1939 г. С Полша. Дали има прилики?
  • 3
    5
    Daskale имен си като два...
    Ех тоя интелектуалец го изкарахте божа кравичка! Кажи и истината! Обясни и, че в този живот като си отворен и се правиш на ганкстер си патиш като сега украйна!
  • 2
    4
    daskal
    До 1 - Да, такива са вашите глави. Там "интелектуалец" е дразнеща, префърцунена дума. Там светът за вас се дели на две - на американците и на руснаците. Е, тук-таме и има по някой джендър - за цвят. А ти какво знаеш за... американците? За този събирателен в твоята глава образ на злото. За културата им например. За литературата - поезията, прозата и драматургията, за джаза и блуса, за онази революционна епоха на свобода и освободеност от 60-те години на 20-ти век, която промени света... За Керуак, Хемингуей, Фицджералд, Дилън, Джими Хендрикс... и останалите... Ще ти кажа. За това знаеш колкото и за... "руснаците". Георги Господинов със сигурност може да говори на дъщеря си и за американците, и за руснаците. Всъщност той точно това говори в откровението си. Ама как да го разбереш?
  • -28
    3
    Dobre de
    Разбирам, че Жорката е писател, ама, ако не знае какво да каже на детето си за това, кои са руснаците и какво са направили за Европа против фашизма, да му таковам и романите.
  • 9
    2
    Човек със собствено мнение
    Кажи й истината! Но започни още от 2014 г какво се е случвало в Украйна! Без да премълчаваш нищо и без да завоалираш нещата. Кажи й ги в прав текст!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари