Какви заплати заработват затворниците?

0
Два работни дни се смятат за три изтърпяно наказание, каза началникът по възпитателен труд в затвора във Враца Илия Ценов
Два работни дни се смятат за три изтърпяно наказание, каза началникът по възпитателен труд в затвора във Враца Илия Ценов

Два работни дни се смятат за три изтърпяно наказание, каза началникът по възпитателен труд в затвора във Враца Илия Ценов

Около 300 лева заплата на месец плащат на работещите затворници. Това каза Илия Ценов, началник сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ в затвора във Враца, предаде „Телеграф“.

Някои не използват средствата тук, а ги изпращат на близките си“, каза той и подчерта, че това е основен стремеж за повечето, защото два работни дни се смятат за три дни изтърпяно наказание. Той обясни, че средствата могат да се трупат и при излизане да им се дадат накуп.

Позиции

В рамките на затвора могат да работят в кухнята, в хранителния склад, чистачи, бръснар, перач, библиотекар, елтехник, поддръжка ремонти, строител, поддръжка ВиК, поддръжка парно, като за целта последните са преминали професионална квалификация за оператори на подобрени котли. „Имаме утвърден щат от министъра на правосъдието с позиции за лишените от свобода, които са в различно направление“, каза началникът. Той обясни, че затворници могат да работят също и на външен работен обект.

Кандидатстване

При освобождаване на позиция се обявява конкурс. „Желаещите кандидатстват, след това комисия извършва подбор“, обясни той. По думите му 25% от затворниците, които се намират на място, са работно ангажирани. „Някои позиции не са цял щат, има и половин такъв“, поясни Ценов. Посещаващите училище също намаляват престоя си. „В него ежегодно се обучават над 100 лишени от свобода. Включването в трудов и образователен процес води до приспадане на присъдите на правонарушителите“, посочи началникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    ivo
    a tova sa palni gluposti rabotqt be platno samo za da pecelqt za rejim i den svoboda no iskat potkupi za vsicko
  • -5
    2
    и тука ли дойде
    да спамиш бе, недоебан боклук!
  • 3
    1
    Бъдеще Социалистическо
    Че Плеенчо как с тази заплата ще си плаща издръжката? Сега му е лесно с 8000. 00 лева заплата, ама като му я свалят на 300.00, ще продава май ливадите на село.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари