Какви законопректи за шофьорите чакат ред в парламента?

1
С предложения за законодателни промени, народни представители искат да премахнат задължението за поставяне на стикери по предното стъкло на автомобилите
С предложения за законодателни промени, народни представители искат да премахнат задължението за поставяне на стикери по предното стъкло на автомобилите

Изглежда 46-тото Народно събрание е към своя край и не се очаква законопроект, засягащ шофьорите да бъде гласуван в рамките на неговото съществуване

Въпреки това в този парламент се появиха няколко интересни закона, засягащи шофьорите, които бихме могли да очакваме да бъдат обект на обсъждане и от следващите депутати. Какви са те - отговорите дава СБА

Да отпаднат стикерите, поставяни на предното стъкло

С предложения за законодателни промени, народни представители искат да премахнат задължението за поставяне на стикери по предното стъкло на автомобилите. Дали те ще станат факт, преди Народното събрание да се саморазпусне за предстоящите извънредни парламентарни избори, остава неясно. Предложенията на вносителите обаче включват и други промени, с които поколения шофьори са свикнали – носенето на синия контролен талон, задължително придружаващ всяка свидетелство за управление на МПС (СУМПС). Друго законодателно изменение ще даде възможност камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да се използват за контрол и установяване на нарушители.

Премахване на контролния талон

Според вносителите, синият талон е излишен, тъй като:

Служителите на вътрешното министерство разполагат с достъп до централизирания регистър. В него се намират всички необходими данни, които са записани и в талона.

Всеки шофьор е наясно с първоначалния брой точки (максималният брой е 39 точки), с които разполага и с броя при всяко отнемане и последващо възстановяване – тази процедура може да се случи по електронен път, заедно със заплащането на наложените глоби.

Отнемането на синия талон, с цел мотивиране на нарушителя да заплати глобите, е грешен подход за повишаване на събираемостта, смятат депутатите, пише СБА.

Стикерите по предното стъкло

Да отпаднат всички стикери, касаещи техническата изправност, които собствениците трябва задължително да залепят на предното стъкло на автомобилите. Това би означавало нововъведените от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ екостикери да останат в историята. В мотивите си вносителите посочват, че:

Информацията, съдържаща се по лепенките поставяни върху предното стъкло, трябва да бъде съхранявана в централизирана база данни. Така няма да се налага се заплащат допълнителни средства за стикери с чипове, както са тези определящи екологичната категория. Например членовете на СБА доплащат 4 лв., точното колкото е стойността на стикера при преминаване на ГТП.

Има проблеми с дистанционното прочитане, включително и възможност неоторизирано разчитане на информацията. Това създава предпоставка за достъп до чувствителни данни, клониране и манипулиране на внедрения в стикера микрочип

Не съществува правна уредба при повреда или целенасочено екраниране на чип

Стикерите за задължителен периодичен технически преглед са ненужни, тъй като съществува възможност за дистанционен достъп по интернет на тази информация от компетентните институции. Годишен технически преглед можете да направите и в пунктовете на СБА. Знаете ли, че можете да запишете онлайн час за посещението, за да не се налага да чакате. С проектозакона се вменява и ново задължение за администрацията – при смяна на табелата с регистрационния номер, удостоверението за преминат технически преглед да се прехвърля автоматично.

АПИ да „хваща“ нарушителите

Друга идея налагаща изменения в Закона за пътищата засяга работата на АПИ, чиито камери ще трябва да дебнат за пътни нарушения. Камерите записват местоположението, точното време на преминаване, регистрационният номер, класът, дължината и скоростта на преминаване на МПС-та. Всички тези данни се използват за наблюдение и анализ на трафикопотока. Институцията разполага с 300 камари разположени в цялата страна. С промяната те ще се използват за установяване на нарушения:

Превишена скорост

Неправилно изпреварване

Преминаване на червено

По данни на МВР високата скорост е сред основните фактори за тежки произшествия на пътя. Депутатите се надяват така да се повиши пътната безопасност. Според тях инсталираните в момента камери могат да следят за скоростта на преминаващите превозни средства, а не само да ги преброяват и да засичат за платени пътни такси. Причината това да не се случва сега е, че според народните представители внесли законопроектите е липсата на законов регламент. Допълнително предложение е камерите да служат и за отчитане на средната скорост, ако се покриват критериите на ЗДвП.

В момента АПИ е отговорна за събираните и съхраняването на данните, което няма да се промени, но според законопроекта достъп до базите данни трябва да получат и редица други институции: МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС. Причината е събраната информация за нарушения да се използва при наказателни производства. Достъпът до данните на АПИ обаче да се случва при ясни правила като се съхранява одитна следа за период от 5 години, която да съдържа:

Основание за получаване на достъп до архива

Номер на документа

Базата данни, до който е изискан достъп

Точното време. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари