Какви са прогнозите за следващата вълна на епидемията от COVID-19

1
Засега у нас няма нови случаи на заразени с „Делта” мутацията на вируса
Засега у нас няма нови случаи на заразени с „Делта” мутацията на вируса Видео: NOVA

Преболедувалите COVID-19 изграждали дълготраен имунитет, твърди инфекционистът доц. Атанас Mангъров

В ефира на NOVA той прогнозира, че една следваща вълна на коронавируса ще е по-слаба от досегашните. Все още е рано да се говори за нова вълна на епидемията смята шефът на Националната референтна лаборатория доц. Иван Иванов.

Предвид, че сме в разгара на туристическия сезон, е възможен и внос на „Делта” вариант. В края на август, началото на септември е рано да се говори за следващата вълна”, категоричен е той.

Според инфекциониста доц. Атанас Мангъров около 50% от населението вече се е срещало с вируса. Затова и при следваща вълна на епидемията нямало да има толкова много заразени.

Няма да има материал, който да се заразява. Ситуацията няма да е като миналата година, когато огромната част нямаше този имунен отговор”, заяви Мангъров.

РНК ваксините дават най-добра защита срещу индийския щам, уверяват специалистите.

Над 90% е ефективността. Малък е шансът за хоспитализация. Човек, преболедувал COVID-19 може да се разболее отново - има доказани случаи с “Делта” вариант”, твърди доц. Иван Иванов.

Доц. Мангъров обаче не споделя това мнение. По думите му а вируса вече са предпазени въпреки намаляващите с времето антитела: „Така наречените „клетки на паметта”, които остават в костния мозък и когато човек се срещне с вируса тези клетки се размножават много бързо, произвеждат антитела и човек не се разболява. Това е азбука на имунологията”.

Засега у нас няма нови случаи на заразени с „Делтамутацията на вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари