Какви са проблемите на мебелната промишленост у нас?

1
Въпреки проблемите секторът вече е достигнал износ от половин милиард лева годишно
Въпреки проблемите секторът вече е достигнал износ от половин милиард лева годишно Видео: БНТ

Нелоялната конкуренция и липсата на квалифицирани кадри са основните проблеми пред дървообработващата и мебелната промишленост у нас.

Въпреки това секторът вече е достигнал износ от половин милиард лева годишно. Това стана ясно на 6-ата конференция на бранша във Велико Търново, където бяха отличени най-развиващите се фирми.

Около 40 на сто от производството на дървообработващата и мебелната промишленост е за износ. Заради ниската покупателна способност на българина това е единственият начин за оцеляване на фирмите в бранша, каза председателят на камарата Галин Господинов.

Галин Господинов – председател на Браншовата камарата на дървообработващата и мебелната промишленост: "Ние имаме традиции в това производство от години, а от друга страна мебелните компании са технологично много добре оборудвани".

Тук обаче идва друг проблем – липсата на квалифицирани кадри, за да бъде българската продукция конкурентоспособна.

Галин Господинов – председател на Браншовата камарата на дървообработващата и мебелната промишленост: "Ако в едно предприятие са необходими ориентировъчно 15-20 човека квалифициран персонал, предприятието разполага с едва 4-5 човека квалифицирани, а останалите са хора без квалификация."

Занаят не се учи за няколко дни, коментира още Галин Господинов. Затова от сектора търсят решение, като един от вариантите, е дуалното образование. От тази година то е въведено в 6 професионални училища в страната . Едно от тях е гимназията по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив, която днес беше отличена на годишната среща на бранша. Директорът й Константин Костадинов каза, че първата стъпка е направена от фирма за производство на матраци, която е финансирала обучението на една паралелка.

Константин Костадинов – директор на Проф. гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване" Ще бъдат водени като работници, ще им се заплаща техният труд, което за тях е един стимул за учениците./: Другият проблем, който стои пред мебелната промишленост, е сивият сектор, чиято дейност се отразява най-вече на малките фирми.

Галин Господинов – председател на Браншовата камарата на дървообработващата и мебелната промишленост: "Има една голяма група хора, които не са фирми, те са частни лица, които работят в гаражи, в малки помещения, в мазета, произвеждат изключително некачествена продукция и продават съответно на много ниски цени на близки, познати."

За да бъде намалена нелоялната конкуренция, от Камарата са подготвили Законопроект за създаване на регистър на мебелното производство и търсят държавна подкрепа.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари