Какви са последствията, ако не чистим след кучето си?

0
България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения
България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения

Много собственици на домашни любимци пренебрегват задължението да почистват изпражненията на животните, когато ги разхождат.

За повечето от стопаните чистенето е досадно и ненужно задължение.

Какви последствия обаче може да има подобна липса на хигиена върху здравето ни?

Д-р Румен Харизанов от Националния център по заразни и паразитни болести сподели тревожния факт, че България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения, предава БНР.

Той посочи, че заразяването на домашните любимци с паразитите става, когато те консумират заразено месо, което най-често се случва там, където има домашен месодобив и опаразитените органи от закланото животно биват изхвърлени на неподходящи за целта места. Когато кучето стане приемник, започва да изхвърля заедно с фекалиите си яйцата на тенията.

Така, когато тези фекалии не бъдат почистени след кучето, има реална опасност яйцата на паразита да попаднат по плодовете и зеленчуците, които консумираме. Опасността е по-голяма при малките деца, които нямат все още изградени хигиенни навици и често посягат към плодовете и зеленчуците, без да ги измият, или не мият ръцете си веднага след посещение в парка.

Д-р Харизанов поясни, че коварното при това заболяване е, че то протича безсимптомно за дълъг период от време, лечението е инвазивно и може да доведе до нетрудоспособност на заболелия, в някои случаи до инвалидизация, а понякога може да има и летален изход. Ако домашното куче е обезпаразитено, този процес бива прекъснат, но за съжаление, според д-р Харизанов няма официална статистика колко от домашните кучета се обезпаразитяват редовно и колко не.

Д-р Пърлев от Столичния инспекторат обясни, че когато станем свидетели на стопани, които не почистват екскрементите на кучето си, можем да сигнализираме за недобросъвестно поведение на телефон 02 / 987 55 55.

Собствениците, които не почистват, подлежат на санкция, а инспекторите работят и със снимков материал.

Оказва се, че всъщност повечето сигнали са от граждани, тъй като служителите, които охраняват парковете, не подават сигнали към Столичния инспекторат за нарушители и инспекторите разчитат на съдействието на добросъвестни софиянци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари