Каква е разликата между рафиниран зехтин, екстра върджин и маслиново масло

0
Всеки зехтин може да се различава по цена, качество и цвят заради сортовете маслини
Всеки зехтин може да се различава по цена, качество и цвят заради сортовете маслини

Всеки зехтин може да се различава по цена, качество и цвят заради сортовете маслини

Както знаете, зехтинът е олио, получено от плода на маслинови дървета, но целият този избор, който има по магазините, наистина може да е объркващ. Разбира се, всеки зехтин може да се различава по цена, качество и цвят заради сортовете маслини, които са използвани при направата на маслото, пише Actualno.com

Рафинираните зехтини почти нямат миризма, вкус или цвят на маслини, а също така са лишени и от характерната горчивина. Макар тези зехтини да съдържат същото количество полезни за сърцето моно-ненаситени мазнини като екстра върджин зехтина, в тях липсват важните антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които се срещат при другите видове.

Екстра върджин зехтинът се счита за най-висококачественото нерафинирано масло, тъй като не се обработва с химикали, нито съставът му е променян чрез топлинна обработка. Това, което го отличава, е ниската киселинност и отсъствието на сетивни недостатъци. Има много конкретни стандарти, които зехтинът трябва да покрие, за да получи названието "екстра върджин".

Маслиновото масло, често обозначавано на етикета с "olive oil" или "pure olive oil", обикновено е смесица от върджин маслиново масло и рафинирано маслиново масло, като е използвана топлинна обработка или химически вещества. Общо взето, маслиновото масло е с по-ниско качество, неутрален вкус и е подходящо за пържене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари