Какъв позор! Продадоха се за 15 лева

1
Уви, и тази нощ укротителят от Банкя ще спи спокойно
Уви, и тази нощ укротителят от Банкя ще спи спокойно Снимка: Кадър Нова телевизия

Бунтовно начало и позорен край! Това е най-краткото, но и най-тъжно определение на днешния протест на животновъдите пред Министерския съвет.

Говоря като участник и очевидец от първия до последния час на протеста. Видях с очите си как властта купи водачите на протеста с четирима уволнени чиновника и с …15 лева добавка върху вече дадени компенсации от 25 лева за евтанизирана овца и коза.

Какъв позор! Вместо протестът да излее народния гняв заради безмилостно унищожените стада, заради зверското изтребление на здрави животни в Странджа, той се изроди в срамен пазарлък за 15 лева. Вместо да се иска докрай оставката на земеделския министър Порожанов, водачът на протеста излезе сияещ от радост от Министерския съвет, рамо до рамо с екзекутора Порожанов, и триумфално обяви, че всичките им искания са изпълнени.

И нито дума за тоталната сеч в Странджа. Нито дума за умъртвения поминък и съсипаните съдби на хората в този обезлюден край, готов за заселване от мигрантите на Каракачанов, както доскоро предлагаше днес пенещият се срещу фалшивите новини вицепремиер.

След като водачът Караколев сви знамената, животновъдите кротко го последваха, както овце следват овчара. И на площада останахме стотина души срещу 200 полицаи и жандармеристи…

Толкова им беше барутът, с толкова се примириха крещящите срещу властта – с 15 лева и с четири уволнени пионки на Порожанов, които само ще сменят бюрата си в земеделското министерство.

Ето така се опитомява протест по нашите географски ширини: Купуваш водачът и стадото се укротява. Уви, и тази нощ укротителят от Банкя ще спи спокойно.

С такива продажни протестъри и с такъв послушен народ що да не векува на „Дондуков“ 1?

Велизар Енчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари