Какъв е нормалният пулс за пенсионерите

1
Пулсът показва броя удари на сърцето за единица време
Пулсът показва броя удари на сърцето за единица време

Пулсът показва броя удари на сърцето за единица време

Всички знаем, че този параметър варира значително в зависимост от физическото и психо-емоционалното състояние на човек, както и от възрастта. При пенсионерите, независимо от пола, нормалният пулсът е винаги над 60 удара в минута. Максималните му стойности обаче не бива да превишават 90 удара, а златната среда, определена от лекарите е 70 удара. Ако човек се занимава активно със спорт, тогава за него дори 50 удара/мин в покой могат да се считат за норма, пише Ретро.бг.

По време на физическо усилие тялото свиква да работи в интензивен ритъм, сърдечният мускул става способен да изпомпва големи количества кръв. Следователно в спокойно състояние може да работи по-бавно, но не по-малко ефективно. За да изчислите максималния пулс, трябва да извадите възрастта от 220. Така за човек на 40 години максималната стойност ще бъде 180 удара в минута. В този случай минималният показател трябва да бъде равен на половината от максималния (в случая – 90).

При умерени натоварвания нормалният пулс трябва да бъде не повече от 70% от максималния (126 удара), при тежки натоварвания – не повече от 85% (153 удара/мин). След хранене сърдечната честота обикновено се повишава и това е напълно нормално. Обикновено състоянието след хранене е еквивалентно на умерена физическа активност.

Наложително е да се вземе предвид възрастта, защото за всяка група хора стойностите на нормален пулс са различни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари