Как за 36 часа може да си заразен, а след друг тест - здрав?

0
Мистерията с учителките и с директора на “Пирогов”
Мистерията с учителките и с директора на “Пирогов”

Мистерията с учителките и с директора на “Пирогов”

Проф. Балтов постави остро въпроса за бързите тестове, които масово са внесени в България и могат да се купят от почти всяка аптека

Три учителки в столична детска градина дадоха положителни резултати за коронавирус. 36 часа по-късно обаче PCR тестовете показаха отрицателни резултати. Времето между двете проверки бе достатъчно, за да всее паника сред десетки родители в столицата, пише 24 часа.

Според лекари дамите от детската градина със сигурност са били в Сърница, за което пътуване те обясниха, че са се пошегували, уплашили са се, че там има много заразени, и са си направили бързи тестове. Такива за месеците на пандемията вече има в почти всяка аптека.

Тестовете, при които се взема секрет от носа и гърлото, дават по-сигурни резултати.

Цената им е от 110 до 150 лв.

Качеството е различно, но никой не може със сигурност да каже внесените от коя държава са по-качествени. След ден и половина страх жените се оказаха здрави, след като PCR тестовете им се оказаха отрицателни.

Паниката заради плъзналия коронавирус се разрасна, след като неизвестен сайт abcnews.bg съобщи новината рано сутринта в четвъртък, че проф. Асен Балтов също е заразен, като цитира служители от “Пирогов”. В информацията пише, че професорът ходил без маска и даже оперирал.

Самият шеф на Спешната болница не коментира никъде в публичното пространство има ли проблем с неговото здраве.

По-късно от пресцентъра на “Пирогов” пуснаха официално: “Във връзка с появили се запитвания, касаещи здравословното състояние на изпълнителния директор проф. Асен Балтов, ви информираме, че проф. Асен Балтов НЕ е с положителен резултат на COVID-19. Проф. Асен Балтов е в добро общо състояние. Проф. Балтов благодари на всички за проявената загриженост и внимание към него.”

Проф. Балтов наистина се е тествал, защото е бил контактен с доказано заразен с COVID-19.

Почти едновременно с официалното съобщение пред медиите в Бургас директорът на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев обяви, че “един голям началник от “Пирогов” и един по-малък началник от “Пирогов” са дали отрицателни тестове за коронавирус. Дали са по две отрицателни проби – снощи и тази сутрин.

“Току-що му се обадих по телефона, отрицателен е”, заяви проф. Кантарджиев, визирайки проф. Балтов.

Теоретично коронавирусните тестове са доста прецизни, но както при всички видове изследвания се допуска известен процент грешки.

Неточности може да покажат както т.нар. бързи тестове, които търсят антитела в капка кръв, така и PCR тестовете, които проверяват дали в секрети от носа и гърлото се открива генетичен материал (РНК) от вируса.

Повече грешки се приписват на тестовете за антитела, но според няколко проучвания в различни държави причините за грешни резултати могат да бъдат и извън самия тест, а да се дължат на пропуск в процедурата, условията на съхраняването по време на транспорт на материала за изследване, “скриване” на вируса в по-дълбоките отдели на дихателната система, където лаборантът не достига.

Сред недостатъците на тестовете е възможността за фалшиви негативни резултати и фалшиви позитиви. Епидемиолозите се притесняват повече от фалшивите отрицателни - изпуска се възможността за спиране на разпространението на вируса.

Но лъжливите положителни резултати също могат да причинят вреда - от страхови неврози до ненужно лечение. Затова положителните скринингови тестове често се проследяват с втори, генетичен тест за потвърждаване на диагнозата. Според различни проучвания обаче и при тях е възможна неточност, според най-плашещите хипотези - до 30% от случаите в някои от тестовете. На световния пазар в момента са общо около 40 вида тестове на различни производители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари