Как върви ваксинацията на бездомните хора в Русе?

0
Организацията е на местната структура на БЧК
Организацията е на местната структура на БЧК Видео: NOVA

В Русе започна ваксиниране на бездомни хора.

Организацията е на местната структура на Българския червен кръст. По нейни данни поне 80 русенци живеят на улицата. Записалите се за ваксина обаче са едва 26. Те са разпределени за имунизация в различни дни и часове. Екип на РЗИ започна поставянето на ваксините по график.

Кирил и Антоанета бяха първите желаещи да се имунизират. Жената останала на улицата, след като съпругът ѝ починал. Не иска да ни покаже къде живее, защото се страхува да не я изгонят от къщата, където се е самонастанила. Изхранва се от контейнерите.

Подобна е участта и на Кирил. Той също крие мястото, където се е приютил. Всеки от тях казва, че е изкарал трудна зима и затова ходели в кризисната трапезария на БЧК за топла храна, откъдето разбрали и за ваксините.

Като всеки нормален човек имам контакти. Не можеш да се затвориш вкъщи”, споделя пред камерата на NOVA мъжът.

Имам приятели, с които искам да се срещна. Убедена съм, че ваксината ще ми помогне да се предпазя”, каза Антоанета.

След като им бе поставена първата доза от препарата на AstraZeneca и двамата получиха указания какво да направят, ако се почувстват зле.

Предупредихме ги да не употребяват алкохол няколко дни преди и след ваксината. Всички знаем, че това понижава имунитета”, обясни д-р Елисавета Светославова от РЗИ-Русе.

Кризисната трапезария на БЧК в града се превърна в пункт за имунизации. Там бездомните ще отиват в определен ден и час за поставяне на ваксина, като целта е да се избегне струпването на много хора. След като получиха първата доза от ваксината, Кирил и Антоанета останаха под наблюдение известно време, а на изпращане получиха и подарък от хуманитарната организация.

След като завърши имунизацията на бездомните се планира да започне ваксинирането на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук