Как Словакия тества цялото си население, за да избегне карантината

1
Център за тестване за Covid-19 в Братислава
Център за тестване за Covid-19 в Братислава Снимка: AFP

Словаците взеха решение за общ скрининг на населението за един (евентуално втори) уикенд

Антигенните тестове, проведени в Словакия, могат да дадат резултат в рамките на 15 минути и позволяват да се избегне карантина с катастрофални икономически последици, твърдят епидемиологът Катрин Хил и философът Франсоа Евалд в своя статия във “Фигаро”, цитирани от Гласове.

Карантината е необходима. Знаем обаче, че това е най-лошото решение за борба срещу разпространението на Covid-19 поради неговите икономически и социални последици и лишаването от свободи, което предполага - да не говорим за факта, че е само временно решение. Азиатските страни разработиха стратегия за скрининг и изолиране, именно за да я избегнат. Те успяха. Ние сме принудени да прибегнем отново до нея, защото не успяхме след първата карантина (във Франция - б. р.) да “тестваме, проследяваме, изолираме, лекуваме”.

Ако успеем да намерим ефективна скринингова стратегия, ще постигнем същия резултат като карантината (и то на много по-ниска цена): да предотвратим циркулацията на вируса. Не трябва ли да се вдъхновим от примера на Словакия, където през последните уикенди бе приложена обща скринингова стратегия, използваща наличните антигенни тестове, чиито резултати се получават в рамките на четвърт час?

Словаците взеха решение за общ скрининг на населението за един (евентуално втори) уикенд. Така всеки може да узнае своя серологичен статут, като положителните лица трябва да се изолират за необходимото време, докато отрицателните продължават да живеят нормално. Ливърпул току-що приложи същата стратегия, докато Люксембург и Монако изглежда искат да последват примера им.

Някой ще каже, че тази скринингова кампания е възможна в Словакия, която има само 5,4 млн. жители. Как да се приложи същия метод във Франция, страна с 66,5 млн. жители?

Решението може да бъде в тестови кампании, провеждани департамент по департамент, като се използват ограниченията за пътуване, свързани с настоящата карантина. Подобна тестова кампания, използваща новите бързи тестове, приложена на националната теротира, придружена от незабавно изолиране на позитивните лица, би имала също толкова силен ефект като карантината и би позволила да се сведе до нула циркулацията на вируса. Така бихме могли да излезем от общата карантина и нейната безизходица, за сметка на индивидуална карантина, и във всеки случай да предотвратим трета карантина.

Разбира се, това изисква цяла организация, наличие на тестове, мобилизиране на екипи, но нищо, което да е невъзможно, стига да има твърда воля за това. Наскоро Китай тества за пет дни населението на Циндао (9 млн. жители). Наличието на антигенни тестове, дори и по-малко надеждни от PCR тестовете, променя картината. Бързината на тестовете ги превръща в решаващо оръжие срещу разпространението на вируса.

Не заслужава ли въпросът да бъде проучен от Научния съвет и обсъден по-широко? Словашкият пример, страна членка на ЕС, подпомогната в случая от своите съседи, показва, че това е възможно. Не, ние не сме обречени на всеобща и повтаряща се карантина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари