Бойко Борисов: Ваксините са доброволни. Няма да налагаме забрани

0
България щяла да продължи с гъвкавите мерки, за да "запази психиката на хората"
България щяла да продължи с гъвкавите мерки, за да "запази психиката на хората"

Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки.

Това написа късно снощи в своя фейсбук профил премиерът Бойко Борисов. Той коментира последните информации за възможното "излизане на пазара" на няколко ваксини против вируса и как ще действа България в тази ситуация.

По собствените му думи ваксините ще бъдат "доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата". Затова гарантира и Европейската комисия.

"Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След днешната видеоконференция с членовете на Европейския съвет очаквам скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки", обясни премиерът.

Именно това била и голямата надежда на всички и това бил начинът за постепенното възстановяване на свободното движение на хора.

България от своя страна е заделила допълнителни 15 милиона лева, с които да закупи антигенни тестове.

"Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина. Важно е да останем разумни и дисциплинирани. Така че господин министър, записвайте си и да го правим!"

Накрая той коментира мерките в някои от другите страни членки, които въведоха тежки ограничения. Според Борисов обаче - това не води до задължителен резултат. Именно затова и България щяла да продължи с гъвкавите мерки, за да "запази психиката на хората".

"Мерките са такива у нас, че включват почти от всички, но не се усеща така глобално. Хората са уморени, хората усещат страх и с новите мерки, които се налагат - това е изключително голям проблем. Говоря само за здравето, дори не говоря за икономиката, особено сега, когато няма бюджет. Ние успяваме да се справяме засега с парите, но се надявам, че до края на годината ще намерим решение, за да се отпушат европейските плащания."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари