Как ще се реши казусът с двойните заплати на депутатите

0
Възнаграждението на депутатите да се дължи от полагането на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните, предлагат от ГЕРБ-СДС
Възнаграждението на депутатите да се дължи от полагането на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните, предлагат от ГЕРБ-СДС Снимка: БГНЕС

Възнаграждението на депутатите да се дължи от полагането на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните, предлагат от ГЕРБ-СДС

Възнаграждението на депутатите да се дължи от деня на полагане на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните. Това предлага народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков с проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Проекторешението е публикувано на сайта на парламента, съобщи БТА.

В чл. 5 на раздел "Финансови правила по бюджета на Народното събрание" (Приложение към Правилника) се предвижда да се създаде нова алинея със следното съдържание: "Възнаграждението се дължи от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на новоизбраните народни представители. При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител по реда на чл. 72, ал. 1 от Конституцията на Република България възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа по чл. 72, ал. 2 на същата".

В мотивите се посочва, че с изменението на Конституцията на Република България от 2023 г. (ДВ бр. 106 от 2023 г.) в чл. 64 беше създадена нова алинея 4: "С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание."

По този начин, в систематична връзка с други разпоредби, беше възприет принципът за непрекъсваемост на законодателната власт, намиращ своето основание в чл. 1, ал. 1 на Конституцията на Република България: "България е република с парламентарно управление", посочва вносителят.

В тази връзка от страна на конституционалисти и общественици беше повдигнат въпросът дали няма да се получи застъпване на мандати и, още по-лошо, получаване на двойни заплати от народни представители в стария парламент, които биха били избрани и в новия за периода от датата на изборите до датата на полагане на клетвата по реда на новата ал. 4 на чл. 64, отбелязва вносителят.

БТА припомня, че миналата седмица депутати коментираха в кулоарите на парламента чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване може да се стигне до това депутатите да получават заплати и за двата мандата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари