Радомир Чолаков: Борисов трябва да бъде премиер, а вицепремиер Пеевски или Асен Василев

0
В изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете, заяви депутатът от ГЕРБ
В изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете, заяви депутатът от ГЕРБ Видео: NOVA

В изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете, заяви депутатът от ГЕРБ

Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете. От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения.

Това каза Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по конституционни въпроси в НС, в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка отдавна, каза политикът.

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт, обясни Чолаков.

Изненадан съм, че при положение, че „Демократична България" е флаг на конституционната реформа вече 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години“, заяви политикът.

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае прокуратурата, но да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

Политикът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.

Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари