Как ще се гласува в София - с машини или без?

0
ОИК в София излезе късно снощи с решение, с което оспорва гласуваното в ЦИК отпадане на машинния вот
ОИК в София излезе късно снощи с решение, с което оспорва гласуваното в ЦИК отпадане на машинния вот Снимка: БГНЕС/ Благой Кирилов

ОИК в София излезе късно снощи с решение, с което оспорва гласуваното в ЦИК отпадане на машинния вот

От 08:00 часа тази сутрин към всички 1640 секции в София се разпределят документи както за хартиен, така и за машинен вот - например, ролки за машините, протоколи и други. Самите машини обаче не се доставят до секциите, а някои от тях вече са запечатани, предава NOVA.

След решението на ЦИК снощи до почти полунощ, заседава и Общинската избирателна комисия, като в решението си пишат, че „волята на ЦИК е неразбираема, а решението им има безпрецедентни съществени пороци”.

Решението на ЦИК е грубо погазване на правилата, които са установени до момента в закона. Единствената предпоставка по закон за премахване на машинното гласуване е, ако има несъответствие на устройствата за машинно гласуване с принципите в Избирателния кодекс, а за такова не се съобщава на сайта на ЦИК”.

При нашето решение е възможно, ако решението на ЦИК не е окончателно, да се направи много по-бърза организация за предаване евентуално само на машините. Тъй като в Столична община се раздават в 1640 секционни избирателни комисии. Общинската избирателна комисия се състои от 39 членове. Това са 24 района с 1640 секции. Ние сме в обективна невъзможност това да стане в рамките на няколко часа”, заяви Полина Витанова, председател на ОИК-София.

След всички тези аргументи става ясно и решението - за момента днес в София се раздават всички изборни книжа и материали, включително и тези за провеждане на машинен вот, а машините остават складовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари