Как ще изхарчим средствата от спасителния фонд на Брюксел

0
Все още няма конкретика по разпределението на средствата от Европейския съюз, които ще са отпуснати за възстановяване на българската икономика
Все още няма конкретика по разпределението на средствата от Европейския съюз, които ще са отпуснати за възстановяване на българската икономика Видео: БНТ

"Средствата трябваше да дойдат по-навреме, имаше едно забавяне, в което европейските институции мудно реагираха в началото на кризата - не се знаеше колко ще продължи това, в какъв размер ще е, какви щети ще нанесат на икономиката, но от вчера е ясно, че ще ми се гласува доверието да внеса регламент, който да отпуска средствата за България и за останалата част от Европа до 2020 г.".

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в "Още от деня".

"Моята централна задача ще бъде средствата да се отпускат със задна дата. Когато и да го одобрим, ако България е направила разходи за спасяване на работни места, за закупуване на маски или други медицински оборудвания, България да може да си изпрати фактурите и да получи средствата със задна дата. Според мен, това е решението на проблема със забавянето".

"В регламента залагаме такава гъвкавост, че страните членки сами да избират накъде да насочат парите и те ще се допълнят към вече съществуващите оперативни програми, които имаме", обясни Новаков.

"Реалистично, ако се преборим с това със задна дата да се финансират такива разходи, това означава, надявам се, до края на годината ще можем да поискаме възстановяване на тези разходи, които сме направили, включително в момента".

Евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов подчерта, че се дава възможност за възстановяване на хуманитарни разходи, за стоки от първа необходимост, но се притеснява за готовността за средствата, които идват и по какъв начин ще ги оползотворим.

Според евродепутата нямаме готовност със стратегия, оценка на щетите, нямаме готовност да се възползваме от този огромен прозорец, който се отваря.

Витанов даде пример със зелената сделка - стремеж към една въглеродно неутрална икономика на ЕС. Посочи, че съществен елемент е Фондът за справедлив преход, който е буфер за тежките социално-икономически, които ще последват от една страна, и за самата трансформация.

Миналата седмица Великобритания затвори последната електроцентрала на въглища. Пред ТЕЦ "Марица Изток" има два пътя - или да затвори, или да мине на газ.

"Този Фонд за справедлив преход дава възможност за редица дейности, които да бъдат финансирани с европейски пари. Успели са да включат газовата инфраструктура в обхвата на финансиране, но нашето правителство не успяло да защити този интерес, отбеляза Витанов. И съобщи, че парите, които България ще получи от този фонд са близо 3 милиарда, но нямаме национален план".

"Към момента няма ясно европейско законодателство, което да казва пред държавите членки - вие трябва да отговаряте на това, това и това", коментира Андрей Новаков. Той подчерта, че поканата за участие в тези фондове още не е започнала, така че физически няма как да сме закъснели.

Много скоро в Комисията по регионално развитие на ЕП ще се гласува регламентът за Фонда за справедлив преход, който финансира въглищни региони.

Газифицирането на въглищните централи и инвестицията в газопроводи ще бъде допустим разход, включително и за България, допълни Новаков.

Според него, няма година, в която някой да ни задължава да си затваряме централите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари