Как се възпитава котка?

0
С малко търпение и усилия можете да научите котката си да се държи добре и да бъде щастлив и добре възпитан домашен любимец
С малко търпение и усилия можете да научите котката си да се държи добре и да бъде щастлив и добре възпитан домашен любимец

С малко търпение и усилия можете да научите котката си да се държи добре и да бъде щастлив и добре възпитан домашен любимец

Котките са известни със своята независимост и свободолюбив дух. Това често може да затрудни възпитанието им, особено за собствениците, които са свикнали с по-податливите кученца. Въпреки това, има няколко прости правила, които можете да следвате, за да помогнете на котката си да се научи на добро поведение.

Започнете рано

Най-добре е да започнете да възпитавате котката си, когато тя е още малко коте. В този период котките са най-склонни да се учат и да формират нови навици.

Бъдете последователни

Котките се нуждаят от последователност, за да разберат какво се очаква от тях. Ако днес наказвате котката си за нещо, което вчера сте търпели, тя ще бъде объркана и няма да знае какво да очаква.

Използвайте положителни подсилвания

Положителното подсилване е най-добрият начин да научите котката си на добро поведение. Когато котката ви направи нещо, което искате, похвалете я или я наградете с лакомство.

Не наказвайте котката си

Наказанията могат да бъдат неефективни и дори вредни за котките. Те могат да накарат котката ви да се страхува от вас или да развие агресивно поведение.

Бъдете търпеливи

Възпитанието на котка отнема време и усилия. Не се обезсърчавайте, ако котката ви не усвои веднага ново поведение.

Ето някои съвета за възпитание на котки:

  • Научете котката си да използва котешка тоалетна. Поставете котешката тоалетна на тихо и спокойно място и я напълнете с чиста постеля. Всяка сутрин и вечер проверявайте котешката тоалетна и я почиствайте, ако е необходимо. Ако котката ви се изхожда извън котешката тоалетна, преместете я в котешката тоалетна и я похвалете, когато използва тоалетна.
  • Научете котката си да не драска мебелите. Предоставете на котката си множество места за драскане, като например драскалка за котки. Когато видите котката си да драска мебели, преместете я на драскалка и я похвалете, когато започне да драска.
  • Научете котката си да не хапе и да не драска. Ако котката ви хапе или драска, издайте силен звук, като например "Не!", и прекъснете взаимодействието. Можете също така да се отдалечите от котката си, за да й покажете, че нейното поведение не е приемливо.

С малко търпение и усилия можете да научите котката си да се държи добре и да бъде щастлив и добре възпитан домашен любимец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари