Как се танцува дунавско хоро в Русе?

17
Тези стъпки могат да се научат за около един час упражнения
Тези стъпки могат да се научат за около един час упражнения Видео: БНТ

Танцов клуб "Нашенци" е един от най- големите в Русе.

Близо десет години стотици русенци на различна възраст и с различни професии се събират след работа, за да се заредят с добро настроение, енергия и да премахнат стреса от ежедневието с народни танци.

Хореографът Венцеслав Неделчев разказва, че за разлика от другите хора, Дунавското или Русенското е малко по-различно, предава БНТ. Започва с два такта в повече и с левия крак.

Венцеслав Неделчев - хореограф: "Две движения, едното е стъпката с подскока, а другото е така нареченият "люш" в дясно и в ляво, като комбинацията от тези неща и комбинацията от ритъма на люлеене на ръцете, вече създава многообразието от дунавски хора."

Според наблюденията на Венцеслав Неделчев, тези стъпки могат да се научат за около един час упражнения, стига човек да има малко чувство за ритъм.

Венцеслав Неделчев - хореограф: "Започва се с най-лесното движение. Стъпка с десен крак, подскок на десен и се повтаря, и се повтаря аналогично с левия крак- стъпка с ляв и подскок на ляв крак, брои се "раз-два", лесно е. Най - добрият начин на загрявка е настроението да е повдигнато. А вече по какъв начин, зависи от самите нас."

В Русе празничната новогодишна програма ще започне в 23 часа с концерт на Deep Zone project.

А в нула часа ще продължи с изпълнение на танцьорите и музикантите от Фолклорен танцов театър "Найден Киров".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари