Как се раздели подкрепата на избирателите в Русе

0
Докато Иван Иванов привлича основно гласоподаватели на ГЕРБ от последните парламентарни избори, то вотът за Пенчо Милков е много по-шарен
Докато Иван Иванов привлича основно гласоподаватели на ГЕРБ от последните парламентарни избори, то вотът за Пенчо Милков е много по-шарен

Докато Иван Иванов привлича основно гласоподаватели на ГЕРБ от последните парламентарни избори, то вотът за Пенчо Милков е много по-шарен

Досегашният кмет на Русе Пенчо Милков от БСП не успя да спечели втори мандат още на първия тур на местните избори. С резултат от 37.06% (15 267 гласа) той ще участва на балотаж в неделя (5 ноември) срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов, получил 15.29% или 6298 от гласовете. На трета позиция остана Рена Стефанова от "Продължаваме промяната - Демократична България", а четвърти е бившият депутат от "Патриотичен фронт" Искрен Веселинов. Пети остана Златан Златанов от "Възраждане".

Докато Иван Иванов привлича основно гласоподаватели на ГЕРБ от последните парламентарни избори, то вотът за Пенчо Милков е много по-шарен, показват данните на "Алфа Рисърч", пише "Дневник".

Подобна картина има и за кандидата на БСП в София - Ваня Григорова. Едва половината от електората на Милков е гласувал за БСП на 2 април, а следващите най-големи групи са дали вота си за "Продължаваме промяната - Демократична България" - 15%, както и за други партии - 14%.

Пенчо Милков е получил по-голяма подкрепа от хора над 60 г., което не е неочаквано предвид профила избиратели на социалистите. Иван Иванов пък има повече гласове сред хора във възрастовата група 31-60 г. На фона на тези две групи гласувалите за двамата млади хора са далеч по-малко.

При Милков гласовете са почти поравно от хора, завършили висше или полувисше образование и средно. При Иван Иванов висшистите са малко повече. По този показател както и в други градове кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" е много по-подкрепен от висшисти.

Жените са били по-активни във вота за фаворитите в Русе, като и при четиримата доминират при разреза по пол. Най-голяма е ножицата при Рена Стефанова, при Пенчо Милков също се забелязва осезаемо по-голям брой подкрепили го жени спрямо мъжете.

При вота по етнос личи по-голяма подкрепа сред посочилите турски за Иван Иванов и Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    19
    До мхм
    Смях в залата, Портних най-добрият кмет?! 🤣🤣
  • 2
    18
    е, и тогава
    що плюете кмета, а не тези дето така или иначе сте гласували за тях?!? Че са свински черва е ясно, но нещата трябва да се казват такива каквито са, в случая отговорността е на общинския съвет!
  • 2
    17
    Русенец
    Заплатата не кмета и на общинарите са вързани в съотношение. Вдигнат ли едните, вдигат се и другите. Затова и едните и другите се подкрепят, когато някой предложи, да се вдигат заплати.
  • 7
    16
    До 12-ти, "най-грамотния",...
    Бате, абе я ни ограмоти, нас, неграмотните как. Защото ние неграмотните мислим, че заплатата се определя по реда на член 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА. Това става по докладна, като решението се взема от Общинския съвет. Същият общински съвет определя заплатите на кмета на общината, на кметовете на кметства, както и на своите собствени заплати. Нали разбираш бате, какво решеие ще вземе общинския съвет. Това ти го пише един неграмотен юрист, завършил и финанси, бил някого мандата общински съветник. Така, че когато става въпрос за заплати всички гласуват единодушно. И обикновено става в началото на мандата, защото след 4 години вече се е забравило. И ако вярваме на декларациите пред КОНПИ нашия кмет получава заплата над 4 хиляди лева месечно. Отделно купените ливади в Нисово - 9 декара за 1500 лева. Удачна сделка, доста удачно. Е, не като най-дучанта сделка на Председателя на Върховен административен съд, но и тази сделка не е лоша. Та такива ми неща бате, очаквам да ни ограмотиш. П.П. Понеже ти казах, че съм бил общински съветник, рист а и доста се интересувам и чета си спомням и куриозния случай, в който Общинския съвет във Ветово беше гласувал заплатата на общинския кмет да е по-малко от заплатите на кметовете на кметства. Ама там за това решение имаше наказателен вот а и други съображения. Но ти като си грамотен и начетен бате, сигурно ги знаеш, така че да не отегчаваме читателите.
  • 11
    15
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Че то каква е разликата между Пенчо и Иван като кандидат кметове?! Никакава. И двамата са продукт на съветската окупация промити мозъци със съветска пропаганда, което ги прави неспособни на каквито и да е полезни политики и действия като кметове на Русе. Изривай тая свинска пасмина в мръсния канал! Веднага!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари