Как се промени животът на строител със 124 милиона евро от лотарията

1
Бързите пари влияят дори върху политическата ориентация
Бързите пари влияят дори върху политическата ориентация Снимка: Andrew Matthews/PA via AP

Когато разбира, че е спечелил 105 млн. паунда от лотарията, английският строител Стив Томсън едва не получава инфаркт. Новината го стига, докато е на работа. Стои няколко минути с празен поглед, след което продължава да боядисва.

От този момент е минал почти месец, но 42-годишният Стив още не е успял да се справи с емоционалната лавина около зашеметяващата печалба. Макар тя да е деветата по големина за Великобритания от Европейската лотария и да се равнява на 124 млн. евро, за семейството му дори не е била смела мечта. След дни на радост и в опит да запази своята нормалност Стив се е върнал към своята работа. Завършил е зимната градина на свой съгражданин и е отказал да му бъде платено за нея. Обяснил, че е по-добре да си запазят парите за коледни подаръци, тъй като той вече си имал достатъчно, пише 24 часа.

Това само показва, че е страхотен пич. Не сме го питали за печалбата, защото вероятно достатъчно му се налага да говори за това. Но мисля, че му е приятно да работи, защото това го разсейва от мислите какво е най-добре да направи с парите”, обяснява негов съсед пред “Сън”. Той разказва, че Стив все още си кара стария жълт микробус, тъй като смята да спре да работи, след като довърши строителните обекти, и не вижда смисъл да купува нов.

Съпругата му Ленка, която е от Словакия, е напуснала магазина, в който работела, и се е отдала на гледането на трите им деца. 10-годишният им син вече е поискал автомобил “Тесла”, а осемгодишната дъщеря – розов айфон. Родителите обаче не бързат със скъпите подаръци дори и в навечерието на Коледа. Планират да прекарат коледните празниците в домашна обстановка, както досега, но няма да готвят, а ще си вземат храна от ресторант. След това искат да си купят по-голяма къща, за да има всяко от децата самостоятелна стая. Част от парите ще дадат за различни проекти в градчето Селси, в което живеят и планират да останат.

Стив Томсън играел редовно в лотарията от 25 г. и макар да се е надявал за печалба, никога не е мислил за толкова голяма сума. Сравнява получаването ѝ с емоционално влакче, което му пречи да спи. Затова продължаването да работи е начин да се справи със стресиращата ситуация и да запази своята нормалност, на която много държи.

Често големите печалби от лотарията действат по този начин. Затова и много от печелившите предпочитат да останат анонимни, за да могат спокойно да решат какво да правят с парите. Така направи например собственикът на печеливш билет от Евролотарията, отново във Великобритания, който му донесе 170 млн. паунда, или близо 200 млн. евро, през октомври.

Според психолози това е обяснимо, тъй като бързото получаване на пари не променя само бита на този, който ги е спечелил, но и дори житейските му възгледи. Проучване на британски изследователи е установило, че спечелилите от лотария изменят дори политическите си възгледи. Изводите им са направени след интервюиране на 4277 души, които изведнъж са се оказали със значителни суми в банковите сметки от игри на късмета между 1996 и 2009 г. Те е трябвало да охарактеризират своите политически възгледи чрез точкова система. Тя е включвала позиции от едно до седем, като най-малката цифра е отговаряла за безусловна подкрепа на леви политики, а най-голямата – на десни.

Tака учените са открили, че печалба от над 500 паунда, или 580 евро, измества с около 2% в дясно политическите възгледи на хората. На пръв поглед това изглежда малко, но изследователите твърдят, че не е така, ако се съпостави с други фактори, които оказват влияние върху разбиранията на хората, например колко са образовани. Според проучвания политическите убеждения на тези, които на 18-годишна възраст имат средно образование, приближават с 4 на сто повече вдясно спрямо връстниците им, които са учили по-малко.

Освен това, колкото повече пари човек е спечелил от лотария, толкова по-консервативен става. По принцип връзката между пълната банкова сметка и десните политически възгледи е известна отдавна, но учените се опитват да установят с точност защо е така, като се стараят да изолират влиянието на произход, ценности и социален кръг. Затова се насочват към спечелилите пари от игри на щастието, където личното минало не е от значение.

Защо се получава изместване на дясно, не е много ясно, но предполагаме, че това може би е свързано с придобиването на ново усещане – увереност в собственото право върху тези пари”, казва пред Би Би Си Натавуд Паудхави, професор по поведенчески науки в Бизнес училището в Уорик и един от авторите на изследването. По думите му това е малко изненадващо, тъй като общата представа е, че имаш право на пари, които си спечелил с упорит труд. Затова и състоятелните хора се противопоставят повече на преразпределянето на финансите в обществото чрез данъци.

Американски изследователи също са открили, че спечелилите от лотария имат по-малка подкрепа към идеи за по-големи данъчни ставки с цел повишаване на обезщетения.

“Повечето от учените, които изучават политическите предпочитания на хората, смятат, че те са почти вродени. Израстваш в определена среда и придобиваш силни убеждения, които трудно могат да бъдат променени. Въпреки това дори такова просто нещо като спечелването от лотария може да повлияе на вашия мироглед”, обяснява Паудхави.

Доктор Стивън Голбърт, който дава консултации на състоятелни хора как да се справят най-добре с финансите си, казва, че внезапно полученото богатство променя драстично живота и за някои хора това психологическо преживяване може да е много болезнено. Той подчертава, че много от нас мечтаят да забогатеят, но много малко си дават сметка, че е възможно така да се обрекат на самота. Причината е, че често те се разболяват от така наречения синдром на внезапното богатство и се объркват как да намерят своето място в живота. При него хората изпадат в шок да не знаят как да постъпят.

Изведнъж старите им приятели се отдалечават или пък стават прекалено внимателни и обсебващи. Членовете на семейството започват да се месят как финансите да бъдат управлявани и да са заинтересовани от вашите лични дела. Всичко се случва невероятно бързо и е трудно да се справим, казва Голбърт, чиито клиенти са често предприемачи от Силиконовата долина, които са спечелили бързо пари чрез реализиране на нови технологии.

На второ място сме по харчове за хазарт в ЕС

Съотнесено към икономическите показатели на страната, в ЕС единствено малтийците харчат повече от българите за хазартни игри, пише швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг”. Изданието посочва, че хазартната индустрия в България е имала оборот от 1,4 млрд. евро през 2016 г., което е 2,9% от брутния вътрешен продукт.

Според проучване на “Галъп” всеки втори българин опитва късмета си в игри на щастието. 86 процента от анкетираните признават, че никога не са печелили съществена сума. Но продължават да играят, защото 42% вярват, че успехът у нас е по-скоро въпрос на късмет, а не толкова на труд и усилия.

Разходите за хазарт варират между 15 и 43 лв. на човек на месец. По данни на спортното министерство над 200 хил. българи проявяват форма на хазартна зависимост. Най-голям е рискът за по-младите, които са по-импулсивни и при които частите от мозъка, отговарящи за преценката, все още са в етап на развитие. Влияние оказват и социалната среда, психологическите фактори и генетичната предразположеност.

Психолозите предупреждават, че всяка игра, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби определена сума, е хазарт. И независимо дали става въпрос за онлай залагания, казина или лотарийни игри, е възможно да се стигне до пристрастеност със сериозни последици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари