Как се правят избори по белия свят - проста работа

0
Няма машини, няма затворени училища, няма мъртви души, няма кебапчета
Няма машини, няма затворени училища, няма мъртви души, няма кебапчета

КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ ПО БЕЛИЯ СВЯТ

Моя скъп ФБ приятел Алекс Ваклинов ми обясни как се гласува в САЩ, той живее там.

Проста работа.

В САЩ изборите са на 3 ноември. 

Но десетки дни преди тях американците в 40 щата могат да гласуват предварително в урни, които са по улиците и площадите на градовете (фотос 1).

Гласуването става чрез регистриране онлайн на желаещия да гласува гласоподавател, който според закона има право да гласува.

След това гласоподавателят попълва уникална бюлетина (фотос 2), която му се изпраща поименно с неговия идентификационен код, попълва я с черен химикал, слага я в плик с прозорче (фотос 3), където се вижда само този код. 

Пуска плика с бюлетината с неговия глас в някоя от специалните урни, които да сложени из града - пред Кметството, на Главната улица, из кварталите и др. (фотос 1) Може гласуване и по пощата.

Всеки ден по двама служители събират бюлетините, сканират номера от прозорчето на плика (да не можеш пак да гласуваш), трупат пликовете на охраняемо място, и на 3 ноември в 20:00 ч. местната избирателна комисия отваря пликовете и брои гласовете. 

Праща броя им в Центъра. 

И оттам казват кой ще е Президент на САЩ.
С бюлетината, както се вижда, се гласува освен за президент, още за губернатор, за сенатори и за други позиции (фотос 2).

Така е по белите страни, братя баламурници!

Нямат машинно гласуване, няма машини, няма затворени училища, няма мъртви души, няма Костинброд, няма 50 лева, няма го агент Иван, няма кебапчета, няма го Митодиту, няма чували с бюлетини, няма дърти лелки с химикалки и печати, няма тъмни стаички, няма простотии, няма лъжа, няма измама,... както сме свикнали у нас.

Акад. Петър Иванов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари