Как се подготвят училищата за първия учебен ден

0
В ОУ "Ангел Кънчев" в Русе тържеството за 15 септември ще протече за 1 и 5 клас
В ОУ "Ангел Кънчев" в Русе тържеството за 15 септември ще протече за 1 и 5 клас Снимка: Кадър Bulgaria On Air

В ОУ "Ангел Кънчев" в Русе тържеството за 15 септември ще протече за 1 и 5 клас

Утре стартира новата учебна година отново в условия на пандемия. Тържествата ще са присъствени на открито, по различно време и за различни класове. Повече от 700 000 ученици ще влязат в класните стаи. Очаква се за първи път да прекрачат прага 58 593 първокласници. Във всички училища и детски градини ще има полицейски екипи, които ще следят за безопасността на децата, информира Bulgaria On Air.

Айлин утре ще прекрачи прага на училището за пръв път. Казва, че е изключително развълнувана и очаква с нетърпение срещата със съучениците си. Майка ѝ Ива Петрова казва, че мерките, които трябва да спазва детето, не я притесняват.

"Мерките ги има в детските градини и в яслите. Не считам, че в това отношение, в училище ще е по-различно", каза тя.

Старши учителят Евелина Гърбатова подготвя класната стая на трети "А" клас. Макар, че третокласниците няма да присъстват на тържеството, за тях също са подготвени изненади.

"Друга година приготвяме с родителите, особено в 1 клас, малки изненади от класните и възпитателите. Те винаги присъстват под формата на послание. Тази година, тъй като вече са по-големи, си позволихме да им надпишем химикали. Нямаме възможност да приемем родителите", сподели тя.

В училищата вече са осигурени дезинфектанти, термометри. Има и поставени стрелки, указващи посоката на движение. Дежурните учители ще насочват децата към стаите.

"Тържеството за 15 септември ще протече за 1 и 5 клас, каквито са указанията на МОН и стъпаловидно ще викаме останалите ученици. По график ще бъде, за да могат да си влязат спокойно и да няма струпвания по коридорите и етажите", посочи заместник-директорът на ОУ "Ангел Кънчев" в Русе Цветослав Димитров.

На 15 септември ще има и засилено полицейско присъствие. От КАТ започват акция под надслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

Преди старта на учебната година около 30% от учителите в цялата страна са ваксинирани, а малко над 20% са преболедували Ковид-19. От учениците са имунизирани едва около 2%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари