Как се пере правилно пухеното яке?

0
Ако има петна, добре е да се обработят допълнително преди изпиране
Ако има петна, добре е да се обработят допълнително преди изпиране

Якетата от пух са доста често срещана част от гардероба на почти всеки човек

Те топлят доста, удобни са за носене, както и лесно се намират по магазините. Но за да ги запазим в отлично състояние трябва да полагаме подходящи грижи за тях, както и за изпирането им, съветва Actualno.com . Но как можем да почистим и изперем якето си в пералнята, така че неговият пух да бъде запазен в добро състояние?

За целта, е редно да се огледаме за етикета на якето и да погледнем иконите на него, които сочат как точно трябва да се пере. Ако няма картинка за това, че е препоръчително само ръчно пране за него, това значи, че спокойно може да го сложите в пералнята. Преди да започнем да перем пухеното яке директно в пералнята, трябва да знаем някои важни неща, тъй като е важно за неговото състояние след изпиране.

Добре е да направим проверка дали има предмети във всички джобове. Също така да се огледаме и за петна по якето. Якетата с пух, често имат мръсни деколтета, джобове и маншети. Ако има петна, добре е да се обработят допълнително преди изпиране. За да направим това, трябва да избършем тези места със специален препарат или сапун за пране на петна.

Не бива да перем две якета наведнъж - това няма да премахне добре петната от тях и в най-добрия случай може да развали формата им. Добре е да използваме специален препарат за пране на яке. Не бива да опитваме да го изпираме с обикновен прах, това е риск да унищожим тъканта му завинаги.

Ако пералнята ни има специална програма за пране на якета, тогава разбира се може да използваме нея. Най-деликатната функция на пералната машина е да пере пухени якета. Не бива да забравяме, че прането трябва да се състои при температура до 30 градуса по Целзий.

В допълнение към програмата за пране, трябва да активираме и допълнителна функция за изплакване, ако е възможно, или след процеса на пране да започнем друго изплакване, за да отмием по-добре препарата, защото пухът ще го абсорбира. Най-добре е да оставим центрофугата, защото пухът ще промени позицията си в якето при високи обороти и дори ще излезе от шевовете, което може да причини повреда на дрехите. За да изсъхне правилно, трябва да разкопчаем всички копчета, ципове и други закопчалки.

Също така се препоръчва да обърнем вътрешната част на якето навън за да изсъхне по-добре. След изпиране пухът обикновено се натрупва на купчини, така че можем да се опитаме да изтърсим якето и да разпределим пуха равномерно по повърхността. След това трябва да го окачим на закачалка. По време на процеса на сушене редовно трябва да изправяме якето надолу, за да сме сигурни, че е равномерно, за да ускорим скоростта на сушене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари