Как се отразява на сърцето всекидневната консумация на сирене

1
Мазнините, в комбинация с високото ниво на сол, стават опасни, алармираха британски учени
Мазнините, в комбинация с високото ниво на сол, стават опасни, алармираха британски учени

Мазнините, в комбинация с високото ниво на сол, стават опасни, алармираха британски учени

Учени от медицинския институт "Волфсън" в Лондон, след проведен специален анализ, установиха какво влияние оказва върху сърцето ежедневната консумация на сирене.

Изследователите откриват значителна връзка между сиренето и високото кръвно налягане, което е отговорно за инфарктите, инсултите и редица други сериозни здравословни проблеми.

Основният фактор, заради който този млечен продукт влияе върху развитието на заболявания, е солта, присъстваща в състава му в изненадващо високи концентрации. Експертите са установили, че нивото на сол в сиренето чедър е по-високо, отколкото в картофения чипс, докато сирената фета, халуми и други популярни видове напълно превъзхождат морската вода в това отношение.

"В повечето случаи сиренето е пренаситено с мазнини, които по принцип при умерена консумация не вредят на човешкото здраве, но в комбинация с високото ниво на сол стават опасни. Това допълнително влошава положението на хората, чиято ежедневна диета включва сирене" , казва Греъм Макгрегър, професор по медицина, предаде "Актуално".

Той също така добавя: "През деня се препоръчва човек да приема общо не повече от 6 грама сол. Ето защо, за да определите сами максималното количество сирене, което можете да ядете за 24 часа, трябва да изхождате от неговия състав - колкото повече сол съдържа, толкова по-малко трябва да бъде дневната доза".

Ето какво е съдържанието на сол в някои видове сирена (в 30 грама от продукта): рокфор - 1 гр, халуми - 0,81 гр, фета - 0,76 гр. В това отношение и трите сирена превъзхождат морската вода (в 30 мл от нея се съдържа 0,75 грама сол).

Резултатите от нашето проучване показват, че хората трябва да се откажат от сиренето. Просто всеки от нас трябва да ограничи консумацията му“, обяснява ръководителят на института Wolfson Катрин Дженър.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари