Как се източват 1 милиард лева?

0
Стефан Ташев: Аз в България досега такова нещо не съм виждал
Стефан Ташев: Аз в България досега такова нещо не съм виждал Видео: BULGARIA ON AIR

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, се оказаха на върха на организираната на престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

Семейството е обвинено за участие в организирана престъпна група, действала от 2005 година, за данъчни и длъжностни престъпления и за пране на пари.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин", предава Bulgaria ON AIR.

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките. 

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Тихомир Стойчев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и излизат през границата на страната свободно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари