Как самолетите шпионират телефоните ни

0
Пътническите самолети разполагат със специално оборудване, което е в състояние да заблуди телефонните клетки и така да се добере до поверителната ни информация.
Пътническите самолети разполагат със специално оборудване, което е в състояние да заблуди телефонните клетки и така да се добере до поверителната ни информация.

Самолетите на големите авиокомпании разполагат с комфортен интериор и ни позволяват да се възползваме по най-добър начин от съвременните технологии докато пътуваме. Успоредно с многото им предимства, обаче тази ситуация може да се превърне в източник на сериозна заплаха за сигурността на данните, които съхраняваме в смартфоните си.

Последният доклад на TheWallStreetJournal е поредното доказателство за това, тъй като съдържа интересни данни за начина, по който правителствата могат да си осигуряват незабелязано достъп до тях.

Пътническите самолети разполагат със специално оборудване, което е в състояние да заблуди телефонните клетки и така да се добере до поверителната ни информация. Докладът е свързан конкретно с дейността на Министерството на правосъдието в САЩ, но можем да сме сигурни, че подобни методи се използват и в други страни по цял свят. 

Въпросната програма е създадена, за да се идентифицират престъпници, но също така е в състояние да събира данни от стотици хиляди смартфони от един единствен полет.

Шпионските устройства се казват „Dirtboxes” и са с площ от 60х60 сантиметра и са разположени в самите крила от специални технически екипи. В голяма степен те функционират като клетъчни с мощен сигнал и могат да заблудят мобилните ни устройства, за да получат тяхната IMSI информация и така да ги проследят. 

Веднъж след като дадено устройство е локализирано, самите Dropboxes могат да определят местоположението му с точност до три метра.
Новите версии на тази технология могат да извършват и допълнителни функции като блокиране на сигнали, а също и да копират данни за съобщения, разговори, имейли, снимки и др. Трябва да отбележим също, че самите устройства използват International Mobile Subscriber Identity (IMSI) информацията споделяна между самите клетъчни мрежи и системите за криптиране не могат да им се противопоставят.

Източник: digital.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари