Как са лекували зъбите преди 14 000 години?

0
Древните хора също са имали проблеми със зъбите
Древните хора също са имали проблеми със зъбите

Древните хора също са имали проблеми със зъбите, а болен зъб на 14 000 години ни дава възможност да видим най-старото доказателство за стоматология.

Вместо сегашните стерилни инструменти и анестезия, нашите предци са отстранявали проблемите по зъбите с подострени каменни инструменти.
Така че следващия път, когато посетим своя зъболекар, трябва да сме благодарни, че не сме подлагани на подобни мрачни и първобитни стоматологични практики от епохата на палеолита.

Проучването анализира зъбите на добре запазен скелет на 25-годишен мъж, чиито останки са открити в Белуно, Италия, през 1988 г.

Изследователите откриват доказателства, че кътникът е бил инфектиран и частично обработен с остри кремъчни сечива.

"Лечението е останало незабелязано през всичките тези години. Кухината е описана като обикновена кариозна лезия", казва водещият изследовател Стефано Бенаци от университета в Болоня.

Изследователите анализират болния кътник със сканиращ електронен микроскоп и откриват отломки и бразди, които според тях са доказателство за умишлено премахване на инфектираната тъкан с малък остър инструмент.
Откритието показва, че още през палеолита хората са били наясно с вредните ефекти от зъбните инфекции и необходимостта от лечението им, за което са използвали каменни инструменти.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари