Как реагират по време на пандемията музеите в страната?

1
Регионалният исторически музей в Русе е направил проучване сред 10 водещи музея у нас
Регионалният исторически музей в Русе е направил проучване сред 10 водещи музея у нас Снимка: Бонка Ангелова

„Музеят не е склад, не е хранилище за ценности, той е място, в което тези ценности се превръщат в памет, те се изговарят, осмислят и в този смисъл той е среща между миналото и настоящето".

Това каза пред БНР Тодор Петев.

Музеят е и среща между различни общности, така че музеят е едно комуникативно пространство - зона на контакти между общности, които са от настоящето, не само от миналото“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Тодор Петев, преподавател в детски Образователен център Exploratоrium в София.

Регионалният исторически музей в Русе е направил проучване сред 10 водещи музея в страната - как реагират по време на пандемията и какви начини са търсили за продължаване на контакта с публиката, при условие че физическото им присъствие не е било възможно.

Много интересни примери се дадоха, но най-важното, което излезе от този разговор е, че музеите са съумели да продължат живия контакт с публиката и в една такава ситуация, търсейки истории, търсейки творчески проекти, с които да ангажират публиката", подчерта Петев в предаването „Закуска на тревата“.

Тодор Т. Петев е завършил философия и изкуствознание в САЩ. Специализирал е история на книжната илюстрация в Лувенския католически университет в Белгия. Работил е като преподавател по история на изкуството в няколко университета в САЩ, а също като изследовател в отдела за европейска живопис в музея Метрополитен в Ню Йорк и в отдела за редки книги на университетската библиотека в Принстънския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари