Как отбелязаха Трифон Зарезан в русенските села

6

В община Ценово зарязаха лозите за берекет

Във всички населени места на община Ценово бяха почетени ритуалите с отбелязването на Трифон Зарезан. Празникът на лозарите и виното от древни времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви. В общинския център празникът продължи няколко часа на централния площад. Предвождани от група музиканти, старият и новият цар на лозята заедно със земеделски стопани посетиха кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Гостите изпълниха земеделски марш, посветен на лозята. Общинският кмет благодари за уважението и спазената традиция като пожела на стопаните спорна и благодатна година.

Досегашният цар Ивайло Димитров отряза лозова пръчка от асмата, под която има пейка за почивка в центъра на Ценово. Лозата е посадена преди години от Георги Бонев, един от радетелите за развитие на лозарството в региона. Ритуално зарязване извърши и новият цар инж. Цветелин Валентинов, който официално получи атрибутите на властта – корона и наметало. Двамата поляха корените на лозата в червено вино, с наричания да се налеят едри и тежки гроздове. Свои творби, посветени на празника на гроздовия еликсир, рецитираха местни творци. На площада се изви кръшно българско хоро, а местното читалище бе осигурило за присъстващите почерпка - по чаша пенливо червено вино и мезе.

В Джулюница пресъздадоха обичаите, свързани с празника на лозарите. В центъра на селото беше монтирана лоза с гроздове. Жени в народни носии съпроводиха царя до насаждението, за да се извърши ритуалното зарязване. С бъклица вино бяха полети корените за щедра родитба. На кръшното българско хоро се хванаха и чужденци от Нидерландия и Великобритания, които живеят от години в Джулюница. Празникът продължи с много веселие и танци.

И в Караманово спазиха стародавните традиции по зарязване на лозята. Кметът на селото Бисер Блажев, облечен в народна носия, първи отряза лозовата пръчка с наричания за берекет. 30 участници представиха проби в конкурса за най-добро домашно вино. Единствената жена – Катя Димитрова спечели надпревара в категорията за червено вино. Ангел Ангелов се окичи с наградата за бяло вино, а най-добрият производител на розе се оказа Любомир Любенов. За цар на лозята бе избран Борислав Билчев.

И в Кривина – едно от най-малките села в общината, ритуалът по зарязване на лозята беше възстановен. В центъра на населеното място избраха цар и се проведе конкурс за най-добро домашно вино. Празникът продължи с много веселие и народни танци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари