Как общинарите в София спасиха и бонуса си от по 4000 лева

0
ГЕРБ и ВМРО отказаха да намалят възнагражденията за участие в бордове
ГЕРБ и ВМРО отказаха да намалят възнагражденията за участие в бордове Снимка: News.bg

ГЕРБ и ВМРО отказаха да намалят възнагражденията за участие в бордове

Столичният общински съвет (СОС) се събра вчера, повече от месец след обявяването на извънредното положение, за да гласува най-сетне пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в условията на пандемия. И ги гласува - след продължило цял ден онлайн заседание - безпрецедентно за общината.

Гласува обаче още нещо, което от морална гледна точка не кореспондира с благородната иначе кауза на местните парламентаристи да бъдат подпомогнати бизнесите в нужда, а бюджетът да свие разходите. - Мнозинството в СОС отказа да се лиши от допълнителните възнаграждения от по 4000 лева месечно за участие в управлението на столичните фондове. И това стана на косъм - с активното съдействие на ВМРО, пише Клуб Z

Както Клуб Z писа, общинските съветници от Демократична България (ДБ) предложиха към създадения с цел подпомагане на малките и средни предприятия гаранционен фонд да се добавят и средствата, които 31 от общо 61-те общински съветници получават за участие в надзорните и управителни органи на Надзорния съвет на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (НССОАПИ), Управителния съвет на Специализиран общински приватизационен фонд (УССОПФ) и Съвета за управление на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столична община (УСОГФМСП).

Въпросното възнаграждение се равнява на 4000 лева и е допълнително към месечните заплати на общинарите, които са около 1300 лева. От ДБ предлагаха конкретно вместо 4000 лева, да се получава допълнително по една минимална работна заплата.

"С това ще се осигури финансов ресурс в размер на над 1 милион лева годишно, който може да бъде насочен към фонда. Считаме, че в настоящата криза подобна стъпка би била израз на солидарност с гражданите на нашата община", мотивираха от ДБ предложението си.

Така стигаме до вчерашния ден, когато въпросното предложение бе поставено на вниманието на общинските съветници за гласуване, след като два дни по-рано не бе прието от комисията по бюджет и финанси със срамежливия прийом на гласовете "въздържал се".

При гласуването трябваха 31 гласа, за да бъде отхвърлено предложението на ДБ. И те се събраха. Благодарение на председателя на групата на "патриотите" - Карлос Контрера от ВМРО. И от втория опит.

Гласуването за всеки ставаше от дома му. Първоначално обаче се оказа, че ГЕРБ, ВМРО и "Атака" събират 30 гласа - на ръба да не могат да отхвърлят предложението. Заседанието бе прекъснато, като за това време Контрера бързо сезира по телефона липсващия 31-ви глас - Димитър Антов от групата на "Патриоти за София" и при прегласуването той вече беше на линия - за да натисне "правилното" копче и да спаси допълнителното възнаграждение.

Групата на ДБ, разбира се, гласува с "против", в БСП се разделиха на такива "против" и такива "въздържал се". Независимият Борис Бонев също бе против.

Гласуването предизвика гневната реакция на председателя на групата на ДБ Методи Лалов, който определи отхвърлилите предложението като "коалиция на софрата".

"Заявих на заседанието на СОС, че няма да позволя присвояването на над 1,2 млн. годишно от незаслужени възнаграждения в СОАПИ, СОПФ и ОГФМСП да продължи. Който ме познава, знае, че няма да се спра, докато това не се случи. Знам, че и колегите ми от ДБ ще направят необходимото да преборим тази поредна схема в СО", даде заявка Лалов.

Иначе столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви преди няколко дни, че София започва да пести средства. Няма да бъдат ремонтирани улици, за което е бил предвиден ресурс от 8 милиона лева, няма да се работи и по други обекти със заделен за тях ресурс от 5 милиона лева. София щяла да се лиши и от средства за зацветяване на парковете и градините това лято.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари