Как населението на най-малкото село в Русенско се увеличи?

3
Много от хората, които имат корени в Пепелина, се завръщат
Много от хората, които имат корени в Пепелина, се завръщат Снимка: Bulgaria ON AIR

Пандемията изиграла положителна роля в за русенското село Пепелина

Населението на България се е стопило с 844 хиляди души. Това показват първите оценки от преброяването, проведено през септември и октомври миналата година. Преброени са общо над 2,8 млн. домакинства, а окончателните резултати ще бъдат обявени до края на 2022 г., информира Bulgaria ON AIR

Пепелина е най-малкото село в област Русе.

"В момента по постоянен адрес, тоест по лична карта, в селото се водят 10 човека, а по настоящ адрес се водят 40", каза кметският наместник на с. Пепелина Георги Корчев.

Пандемията обаче е преобърнала тенденцията и през последните месеци населението вместо да се топи - расте, защото много от хората, които имат корени в Пепелина, се завръщат.

"През лятото се увеличава населението на Пепелина от порядъка може би на 100 човека в най-топлите месеци. Все повече хора искат не просто да имат имот в селото, а да направят така, че когато дойде време за заслужена почивка, да имат място, където да избягат от града", допълни още кметският наместник.

Според първите резултатите от преброяването в края на 2021 година, в селата продължава да живее около 1/4 от населението на страната.

За последните десет години обаче са се стопили не само жителите на малките население места, но и в големите градове. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари