Как лесно да проверим качеството на храната

0
Качествените продукти гарантират не просто вкусна храна, но и здраве за нас
Качествените продукти гарантират не просто вкусна храна, но и здраве за нас Снимка: Pixabay

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето

Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви предлагаме няколко лесни трика, които ще ви помогнат, докато пазарувате, събрани от Mila.bg:

Рибата не бива да мирише на море

Може да ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не бива да ви блъска в носа със силна морска миризма - по-скоро би следвало да доловите леко и приятно ухание на йод. Всеизвестно е правилото за очите - при прясната риба те са бистри, прозрачни и блестящи. А кожата е лъскава и еластична. Особено важно е да не купувате многократно замразявана и размразявана риба - в случая по-добре вземете шоково замразена, така ще сте сигурни в качеството. Ще познаете качествената замразена риба по тънкия скреж повърхността - рибите не бива да са залепнали една за друга в леден блок.

Месо без вдлъбнатини

Когато избирате прясно месо, не разчитайте само на свежия външен вид. Натиснете леко парчето с пръст - ако е качествено и прясно, образувалата се вдлъбнатина бързо ще се възстанови. Ако купувате месо във вакуумирана опаковка, в нея не бива да има кръв, слуз и друга течност, а самото парче трябва е равно и еластично. Необичайно розовият цвят на месото обикновено е знак, че животното е било инжектирано с вещества, които стимулират растежа. Прясното месо изглежда плътно, с леко влажна повърхност, а некачественото е мокро и лепкаво, отделящо мътен сок.

Пуснете яйцата да поплуват

В магазина е лесно да погледнем датата на яйцата (ако може да й се има доверие). Но понякога се случва вкъщи да извадим яйцата от опаковката, да ги приберем в хладилника и след няколко дни да се чудим дали все още са годни за употреба. Проверката е лесна. Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре. Ако е прясно, то се ще потъне и ще остане на дъното. Ако е на около седмица, ще изплува с тъпия връх леко нагоре. А ако яйцето не е прясно, ще плува на повърхността на водата.

Залейте маслото с вряща вода

Доста често недобросъвестни производители ни продават маргарин вместо масло - освен че е по-евтин, той е и доста вреден продукт, който не бива да слагаме на масата. Ще познаете истинското масло по едно характерно качество: топи се бързо. Излейте върху малко парче масло вряща вода. Ако маслото е истинско, то моментално ще се разтопи. Ако е маргарин или смес, ще се разпадне на парченца. Имайте предвид, че в състава на натуралното масло има само два продукта - пълномаслено мляко и сметана. Ако купувате масло на килограм, обърнете внимание на цвета - не трябва да е нито твърде жълто, нито прекалено бяло, както и на консистенцията - доброто масло е твърдо, гладко, а при разрязване не се троши и не се разслоява. Неопакованото масло има срок на годност не повече от 10 - 15 дни.

Ако пилешкото има бели жилки, значи е богато на хормони

За да проверите дали пилешкото месо е прясно, ползвайте съвета, описан по-горе: натиснете с пръсти. Качественото месо е еластично и бързо възстановява формата си. Не купувайте пилешко, по повърхността на което се забелязват твърде много бели жилки - това е доказателство, че птиците са хранени с хормонални препарати, а в този случай е най-добре да се откажете от покупката.

Капнете млякото в спирт

Този трик се прилага, за да установим лесно и бързо дали към прясното мляко е добавяна вода. Важно е да спазите правилно съотношение - една част мляко и две части спирт. Разклатете добре получената течност, след което излейте в чиния. В качественото мляко трябва да се появят бели люспи.

Замразени зеленчуци и плодове без скреж

Във всеки по-голям супермаркет може да се намерят замразени зеленчуци и плодове. Съвременните технологии на замразяване позволяват да се съхранят всички полезни вещества, затова някои хора ги предпочитат дори пред пресните (които са обработвани за по-голяма трайност и са пътували дълго, ако са вносни). Когато купувате замразени плодове и зеленчуци, обърнете внимание на външния вид - по тях не бива да има заскрежаване и лед, тъй като това свидетелства за нарушения в условията на съхранение. В идеалния случай върху плодовете и зеленчуците трябва да се наблюдава съвсем лека слана.

Проверете меда с оцетна киселина

Медът е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти и има лечебни свойства. Това обаче е валидно за качествения мед. За съжаление често производителите добавят към него нишесте, брашно, вода. Можете да проверите качеството на продукта с оцетна киселина. Ако след добавянето й на повърхността на меда се появи пяна, това е белег за ниско качество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари