Как КОНПИ "изпра" половин милион на Цветанов

0
В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен
В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен

Проверка на КОНПИ срещу Цветан Цветанов приключила през 2015 г. е установила несъответствие в имуществото му от 119 000 лв., но е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв.

Това показват документи, изпратени до ГД “БОЕЦ”, които Биволъ анализира и потвърди от независим източник. От подробния доклад по преписка УВ-2492/2013 г. става ясно, че КОНПИ е нарушила грубо закона и е приложила различни счетоводни еквилибристики, за да сведе несъответствието само до 130 000 лв.

Реалната сума на имуществото, за която Цветанов и семейството му не могат да докажат доходи е над 500 000 лева. изчисли Биволъ на базата на данните в доклада и открити източници на информация.

В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен.

Пълният доклад може да бъде изтеглен тук.

Контекстът и поводът за проверката са досъдебното производство срещу Цветан Цветанов образувано от Софийска градска прокуратура и привличането му като обвиняем по дело за възпрепятстване на правосъдието, по което по-късно той беше осъден на две инстанции, но след това оправдан. Шеф на КОНПИ по това време е Пламен Георгиев, който по-късно беше предложен от Цветанов за шеф на новата антикорупционна комисия КПКОНПИ. Проверката се води в Териториалната дирекция на КОНПИ – София, чийто шеф е Георги Апостолов. Той е съпруг на издигнатата за шеф на Столичното следствие следователка Пламена Апостолова.

Проверката обхваща 10 годишен период от 04.12.2003 до 04.12.2013 г. като в нея са описани заплати, имоти, автомобили, банкови сметки, пътувания зад граница и всякакви други доходи и разходи на семейството на Цветанов. Самата процедура на проверката започва през декември 2013 и приключва месец май 2015 г.  Към момента на приключване на проверката Цветанов е в труден момент от кариерата си – вече е осъден на втора инстанция на 4 години затвор и е подал касационна жалба във ВКС, но Върховният съд още не се е произнесъл.

Пресслужбата на КПКОНПИ отказа да отговори на въпросите на Биволъ относно документите по проверката на Цветанов и те бяха заведени по реда на ЗДОИ, което означава поне 14 дни бавене на отговорите. Биволъ обаче успя да потвърди автентичността им от друг източник и реши да публикува документите заради огромния обществен интерес и публичната заявка на Цветан Цветанов, че “няма кой да ме накаже”.

Тези документи всъщност обясняват в детайли какъв е механизма на безнаказаността и как законът се прилага избирателно и дори се нарушава, в името на това да бъдат спестени съдебни преследвания на овластено лице.

Апартаменти на непазарни цени.

Основната врътка, за да се намали необяснимото имущество на втория човек на ГЕРБ е свързана отново с пазарната оценка на имотите, които той е придобил. През 2008 г. Цветанов купува два апартамента и два гаража на ул. “Елемаг” от фирмата ТИ ВИ БИ на неговия кумец Тодор Бояджиев. Вместо да направи пазарна оценка на имотите, каквото задължение КОНПИ има по закон (чл. 28 ал. 2 и 3 от действащия тогава закон), проверяващите приемат, че имотите струват само 306 120 лв.

Площта само на апартаментите е 80,22 кв.м.  и 112,54 кв. м. или общо  192,76 кв.м., а средната цена на кв.м. в квартал “Изток” за месец ноември 2008 е 1493 евро на кв.м., което прави само за апартаментите 287 000 евро. Отделно трябва да се добавят и гаражите с обща площ 33 кв. м.

Средни цени на кв. м. в кв. Изток в София за началото на декември 2008 г. Източник Imot.bg

Tака излиза, че пазарната стойност на имотите придобити от Цветанови в края на 2008 г. е около 300 000 евро, а не лева. Тази укрита от КОНПИ разлика от 300 000 лв. е вече задължително условие, за да се образува производство за конфискация на незаконно придобито имущество в особено големи размери.  Но водената от Пламен Георгиев  КОНПИ е нарушила закона, прикрила е разликата и не е образувала производство.

Това обаче не е всичко за 2008 г. На 15.12.2008 г. дъщерята Гергана придобива от баба си и дядо си по майчина линия апартамент в Дианабат от 62,50 кв. м. и гараж 29,49 кв.м. като дарение. Същият апартамент е купен година по-рано от тъщата на Цветанов. Фирмата “Балканстрой” го продава на смешната цена от 193 евро на кв.м. при пазарни цени от над 1000 евро на кв.м.

За този имот с пазарна стойност поне 70 000 евро в момента на придобиване, КОНПИ “спестява” проучването на доходите на тъста и тъщата на Цветанов.

Укрити данъци в особено големи размери

Доказателство, че към момента на покупката на апартаментите Цветанов не е имал такива средства са резултатите от данъчната ревизия на НАП за периода 01.01.2007 – 31.12.2012. Това е втората му данъчна ревизия, стартирала след като ГЕРБ падна от власт с мотива, че Цветанов е повлиял на първата ревизия, последвала скандала с шестте му апартамента. Припомняме, че при първата ревизия на Цветанов шеф на НАП беше Красимир Стефанов, който  впоследствие стана активист на ГЕРБ и депутат от тази партия.

Втората данъчна ревизия е установила данъчни задължения по чл. 48 на сума 15 533,92 лв. за Цветанов и 1054,72 лв. за съпругата му Десислава. Ревизионните актове не са оспорени в съда и тихомълком са платени от тях на 21.10.2013 г.

С други думи, Цветанови са признали за недекларирани доходи от над 160 000 лв.

Очевидно е също, че в хода на ревизиите по ЗДДФЛ Цветанов и съпругата му са представяли декларации с невярно съдържание. Налице са всички елементи на данъчно престъпление по чл. 255, 256 от НК. Важно е да се отбележи, че всички тези материали са били изпратени по делото на Цветанов, заради което е инициирана проверката. Но те са останали като неизследвани и нови обвинения по тях няма.

Шест апартамента и 27 банкови сметки

Освен шест апартамента, семейството на Цветанов е имало през годините 27 банкови сметки, сочат данните от проверката на КОНПИ. Цветанов има 14 сметки в ДСК, 3 в СИБанк, 2 в Юробанк и 1 в Инвестбанк. Десислава Цветанова има 2 сметки в ОББ, 1 сметка в БАКБ и една в Уникредит. Дъщерята Гергана има 2 сметки в ПИБ и една в ДСК.

Движенията по тези сметки са подробно описани и от тях става ясно, че между тях се въртят големи суми в кеш, като част от тях са от тъстовете на Цветанов. Станалият популярен виц, че Цветанов взел парите от чекмеджето, в което ги оставил тъста му, може да се приложи и за банковите сметки. КОНПИ не е изследвала доходите на тъстовете и родителите на Цветан Цветанов.

В крайна сметка дори като се изключат апартаментите, семейството очевидно харчи повече, отколкото печели. Достатъчно е да се споменат пътуванията в чужбина, остойностени на 175 395,45 лв. Не е по джоба на семейството и обучението на дъщерята Гергана в скъп лицей в чужбина, където тя прекарва над 100 дни годишно, а таксата за обучение е над 10 000 евро.

Всички тези разходи, описани в проверката са въведени в модел за изчисляване на несъответствието в имуществото, който може да бъде видян тук. Разгледани са две стойности на разходи за издръжка годишно – тези на НСИ и по-реалистичните разходи спрямо потребителската кошница. В последния случай несъответствието между приходи и разходи на семейството надхвърля 505 000 лв.

Съгласно този модел, с изключение на доходите от трудово възнаграждение, за всички останали доходи на Цветанов и семейството му може да се твърди, че са трансформация / преобразуване на незаконно придобито имущество.

Открива се и един детайл, който навежда на мисълта, че Цветанов вероятно е бил информиран за хода на проверката и е взел мерки, за да покаже доходи. Точно на 4 декември 2014 г., в последния ден от десетгодишния срок, обхванат от  проверката, дъщерята Гергана продава апартамента си в Дианабат, дарен от бабата и дядото. Тя получава за него 72 000 евро, а купувач е Георги Кръстев Айданлийски. В същия ден тя открива и сметка в ПИБ, на която е трябвало да постъпят парите от продажбата, но такъв приход от 72 000 евро не е отразен в проверката и съответно не е включен в крайния баланс.

Случайно или не, Айданлийски, който е известен учен, беше назначен за кратко при третото правителство на Борисов в борда на директорите на ТЕЦ “Марица-Изток”.

Двойният аршин на К(ПК)ОНПИ

Смачканата проверка на Цветанов, укритите стотици хиляди несъответствия в доходите му и отказът да се образува процедура за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, трябва да се разглеждат в светлината на други проверки на същата комисия, която се преля в КПКОНПИ със същия шеф Пламен Георгиев, предложен от… Цветанов. Той сега трябва да извърши и новата проверка на Цветанов след скандала #Апартаментгейт, в който самият Георгиев лъсна, разкрит от Биволъ, с недекларирана тераса от 186 кв.м. и придобивки на имоти на цени под данъчна оценка.

Публикуваното решение на КОНПИ делигитимира напълно както бившата комисия, така и новия антикорупционния орган, в който Георги Апостолов запази поста си. При извършване на проверката съгласно закона, КОНПИ задължително е трябвало да образува производство, да наложи обезпечителни мерки и да даде възможност на Цветанов да докаже доходите, включително и тези от тъщата. Това обаче не е станало, защото, както цинично казва Цветан Цветанов: “Няма кой да ме накаже”.

Има обаче и друг притеснителен за властта страничен ефект. Всички с конфискувано имущество от КОНПИ, включително и осъдени престъпници, имат повод да се жалват по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Те имат всички шансове да спечелят и да бръкнат дълбоко в джоба на данъкоплатеца, защото в една правова държава не може да има различна практика по един закон – една да е за Цветанов и овластени като Пеевски, а друга за всички останали.

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари