Как и при какви условия учениците се връщат в клас

0
Завръщането в училище ще стане по график, обяви здравният министър
Завръщането в училище ще стане по график, обяви здравният министър Видео: NOVA

Завръщането в училище ще стане по график, обяви здравният министър

Постепенно връщане на част от учениците присъствено в час. Това предвижда част от новата заповед на здравното министерство. Детските градини и яслите също отварят врати.

Още сутринта на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов обяви, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев.

От Съюза на работодателите в сферата на просветата вече предложиха учениците да се завърнат присъствено в клас, но на ротационен принцип.

Разумно е децата да учат на ротационен принцип на по пет дни за отделните випуски, за да могат да се извъртят повече класове и по-бързо да премине цялото завъртане на класовете. Това се налага, тъй като при първата ротация, някои от класовете не успяха да преминат този процес, тъй като ротацията беше на по две седмици”, заяви в ефира на NOVA Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

По думите му много бързо трябва да се оповести решението как ще учат децата на 1 и 2 април. „Ротацията много силно затруднява работата на колегите. Но това е – бих казал „дребен заводски елемент”, който не представлява интерес за обществото. Всички са бързо адаптиращи се към ситуацията и затова колегите заслужават адмирации”, посочи той.

Със сигурност голям процент от родителите очакваха новината за отварянето на детските градини, която вече чухме. Няма как да не се очаква подобно нещо от тях. За мен това, което е по-ценно, е да си говорим за интереса на децата и всички мерки трябва да се вземат първо с мисъл за тях”, заяви Яна Алексиева от Асоциация „Родители”.

Онлайн обучението не е нормално. То трупа освен социални и образователни дефицити. Бяхме съгласни от начало да се премине на ротационен принцип, който постепенно да премине към изцяло присъствено обучение, което е единственото правилно”, категоричен е Милко Божанков от „Обединени родители”.

На 5 април смехът ще огласи и детските градини и яслите, затова почистването започва от сега.

Персоналът ще направи пълна дезинфекция на помещенията, едно пролетно почистване. Имаме абсолютно основание и готовност да отворим, при спазване на всички необходими предписани условия. Това са трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина”, заяви Мария Шонева от 74 детска градина, район „Подуяне”.

В Шуменска област обаче заради изборите детските градини и яслите ще посрещат деца с два дни по-късно - на 7 април.

Кметовете изразиха съмнение дали тези стаи, в които ще има избори, ще могат да бъдат дезинфекцирани”, обясни проф. Стефан Желев, областен управител Шумен.

Така за да бъде чисто и подредено - 6 април за тях ще бъде последният неприсъствен ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук