Как и при какви условия ще бъде спасен зимният сезон?

0
В момента се разглеждат заявленията за предоставяне на държавна помощ за туроператорите. Очаква се средства да получат и екскурзоводите
В момента се разглеждат заявленията за предоставяне на държавна помощ за туроператорите. Очаква се средства да получат и екскурзоводите Видео: БНТ

Българският министър на туризма е оптимист за сезона. Марияна Николова, която провежда срещи с хотелиери и ресторантьори в зимните ни курорти и е категорична, че зимен туристически сезон ще има

Месец преди старта на зимния сезон в Банско много от хотелите тук остават затворени и не е ясно дали изобщо ще работят. Резервации на този етап почти няма, запитванията са плахи и хотелиерите не могат да планират програмата си за най-силния месец декември, разкрива БНТ.

Ще се разчита основно на вътрешен пазар - на български туристи, както и на туристи от съседните балкански държави.

Сериозно изпитание ще бъде този зимен сезон. Министър Николова вече проведе доста срещи с представители на бизнеса в Банско и в Боровец. Обсъдена е възможността да бъде направен компромис за вечерния час на ресторантите за предстоящите празници през декември, обясни тя.

Хиляди работни места са запазени благодарение на държавната помощ в сектор туризъм, това каза в студиото на "Денят започва" вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Благодарение на мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20 с допълнителните 290 лева, които даваме, ние сме запазили над 30 000 работни места, тоест над 30 000 души получават доходи в момента и всъщност са заети", каза Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

В навечерието на новия зимен сезон много от хотелиерите и ресторантьорите в Банско обаче са заплашени от фалити. За да оцелеят местните сдружения търсят начини и за допълнително финансиране извън държавната помощ.

"Изпитваме сериозен финансов дефицит, повечето от бизнесите са на ръба на оцеляването си. Ние сме се обединили в малките организации, застанали сме един до друг и работим по проекти, които ще можем да кандидатстваме от еврофондовете за да може в един момент след като премине цялата тази криза ние да има какво да предложим на наще клиенти", каза Юлия Попова, ресторантьор.

От туристическия бранш се надяват заради предстоящите празници да бъде преразгледано и решението за вечерен час в ресторантите.

"Ще се съобразим с бройките, които са допустими, с капацитетите, които може да обслужва едно заведение, работно време, дистанции, мерки за безопасност", каза Юлия Попова, ресторантьор.

"Ние следим ежедневно ситуацията, виждаме каква е обстановката и в случай че имаме по-добри показатели, ние бихме могли да говорим за преразглеждане на такъв тип час по време на празниците", каза Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

В момента се разглеждат заявленията за предоставяне на държавна помощ за туроператорите. Очаква се средства да получат и екскурзоводите, каза още министър Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари