Как и при какви мерки ще започне новата учебна година?

0
Тази година мерките са променени така, че децата да са максимално в училище
Тази година мерките са променени така, че децата да са максимално в училище Снимка: БНР

Новата учебна години ще започне присъствено. Това потвърди тази сутрин просветният министър проф. Николай Денков

Очаква се това да стане и в Търговище, въпреки че областта е в тъмночервената зона. Остава условието да се следят нивата на заразяване и в зависимост от стойностите обучението ще е или присъствено или онлайн, предава БНТ.

Тук казват, че за втора поредна година няма как да поканят всичките си 1465 ученици на първия учебен ден. Затова на тържеството ще са само четири випуска. Просветният министър проф. Денков пък каза, че ще се изпратят указания до училищата различните випуски да не взаимодействат помежду си и да идват в различни часове в първия учебен ден.

"Откриването на учебната година е тържествено. Вдига се българското знаме, пуска се българския химн, всичко това е изключително тържествено - няма как да вдигаме знамето 12 пъти, да пускаме химна 12 пъти, да чете словото директора 12 пъти и всичко останало 12 пъти да се случи в двора на училището", обяснява Венелина Николова, директор на 125-то СУ.

Учебната година ще започне присъствено, потвърди министър Денков. Дори в тъмночервената област Търговище.

Тук пледират за присъствено обучение.

"За мен деца в първи клас да са онлайн обучение е доста непосилна задача за самите родители, които ще се налага евентуално да спират да работят, да са хоум офис, трябва да учат успоредно с тези деца, които нямат никакви навици", казва Мариана Дойкова, майка на първокласник.

"Надавам се, че първи клас ще бъдат присъствено, искам да бъдат присъствено", споделя Надежда Павлова, учител на първи клас.

Министър Денков обясни, че онлайн ротационно или изцяло ще се минава при три случая.

"Когато имаме твърде много заразени деца - 10 %. Вторият, когато имаме много болни учители и не може да се осъществи присъствено обучение", обясни проф. Денков.

И третият - министърът на здравеопазването може да затвори училищата в тъмночервената зона. Първо онлайн ще излизат най-големите ученици като дванайсетокласниците ще са последни. От прогимназията последни пък ще са седми клас. В първия вариант на тези два класа не беше даден приоритет.

"Това са едни от най-важните години в училищното образование, 7 и 12 клас, има НВО в четвърти и десети, но от него не зависи кой знае какво.Така че е нормално 7 и 12 клас да са максимално в училище", обясни Венелина Николова.

Последни ще излизат онлайн децата от първи до четвърти клас. С променените мерки на министерството, тези ученици няма да носят маски в час. Учителите също могат да не носят маски, ако са на метър и половина разстояние от децата.

Затворените помещения ще се проветряват усилено, защото там става заразяването, каза още министър Денков. Той обясни, че тази година мерките са променени така, че децата да са максимално в училище.

Например при ротациите, онлайн ще са само 50, а не 70 % от учениците. Остава и възможността децата на родители, които желаят това, да учат електронно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари