Как и кога се извършва санитарна резитба на дърветата в Русе?

1
В Русе са паспортизирани около 66 хиляди дървета
В Русе са паспортизирани около 66 хиляди дървета

В Русе са паспортизирани около 66 хиляди дървета

Русенци често изразяват притеснения, че начинът, по който се прави санитарната резитба на дърветата в града, би попречил на възстановяването на короните, а освен това, според гражданите, дърветата стават и естетически неугледни. В тази връзка от Общинско предприятие "Паркстрой" разясниха целия процес, предаде КИС 13.

"Дърветата се кастрят по необходимост, а не по желание", обясни главният инженер на предприятието ландшафтен архитект Марин Койнов.

"Когато се кастрят, това неминуемо води до някакви отрицателни последствия за дърветата, но приоритетни са безопасността и здравето на хората в градската среда," каза архитект Койнов. Кастренето се налага и заради силно застарялата дървесна растителност в града, който е основно залесяван през 50-те и 60-те години на миналия век.

Въпреки че няма стандарт, по който трябва да се кастрят дърветата, работниците се стремят да запазят естетическия им вид. Картотеката на дърветата в Русе обхваща по-голямата част от града, като по актуални данни са паспортизирани около 66 000 дървета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    от града
    Не знам дали изобщо общината взема предвид сигналите за опасни дървета. При по силен вятър винаги има счупени и паднали клони. да не говорим че много от дърветата се удрят в фасадите на сградите и няма кой да ги изреже; Не знам къде изобщо минават да режат. Има и дъвета които изцяло заемат тротоарите и няма място за минаване, а корените им са надигнали плочките. Според мен такива дървета трябва да се изкореняват и на тяхнои място да се насадят нови.И най вече ако Паркстрои решат да работят.
  • 9
    2
    ЗАКРИВАЙ
    На ул. Александровска вече изсъхнаха няколко здрави липи след последното безхаберно кастрене. Сега вместо дървeтa с корона предоставяща дебела сянка има изсъхнали двуметрови пънове. Грозна гледка. Редно е след като са умрели да се извадят с корените и да се засадят нови здрави дървета. Ама не, те нашите "специалисти" щели да разрушават, не да градят.
  • 13
    1
    Бай Иван
    Не се кастрят щото ги мързи. Подал съм сигнал за две опасни липи. Има писмо-решение от общината за кастрене. Вече чакам една година да се случи нещо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари