Как градското пчеларство се превърна в мода

0
Лондон, Париж, Виена, Берлин са само част от градовете, в които градското пчеларство е широко застъпено
Лондон, Париж, Виена, Берлин са само част от градовете, в които градското пчеларство е широко застъпено

Лондон, Париж, Виена, Берлин са само част от градовете, в които градското пчеларство е широко застъпено

Животът на човечеството е пряко зависим от този на пчелите, а експертите у нас предупреждават за рекордно високата им смъртност заради по-сухата година.

Тревожната тенденция провокира нова мода – градското пчеларство.

Столични покриви и тераси се превръщат в пчелини, за да се отглеждат пчели като домашни любимци, съобщи Нова телевизия, цитирана от Монитор.

Така на покрива на жилищна сграда в модерен столичен квартал Петър Петров, който е инженер по образование, започва да отглежда малки пчели. Той признава, че това не е наследство, а по-скоро любопитство.

"Като всички хора, и мен ме беше страх от пчелите, но реших да го преодолея това и да видя дали мога да произвеждам мед, или да по-скоро да го събирам", споделя Петров пред Нова.

Първоначално младият инженер започва да се грижи за пчелин, намиращ се в близост до София. Впоследствие обаче хобито му го поглъща и пчелинът се оказва на терасата му.

"Съседите ми дори не разбраха, че имам кошер на терасата, до момента, в който не дойде това роене, и стана един голям облак с пчели", признава Петров. Всъщност роенето е естественото размножаване на пчелите през периода май-юни и тогава те са най-спокойни и не жилят, съответно не са опасни за хората

"Образува се един огромен облак с пчели, който излиза от кошера и си търси нов дом. Това малко стресира хората, които не са запознати. Няма основание за стрес, освен ако човек не е алергичен", заяви Петров. Той допълни, че една пчела никога няма да отиде при човек, само за да го ужили.

Лондон, Париж, Виена, Берлин са само част от градовете, в които градското пчеларство е широко застъпено. Идеята му не е добив на мед, а опазването на самия животински вид. "На покрива на старата опера в Париж дори има кошери", споделя председателят на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов. В Швейцария пък хората се стараят в двора си да имат поне един кошер, който показва връзка с природата. По думите му медът, който се добива в градски условия, е по-чист от този в извънградска среда.

"Тази храна е по-разнообразна и чиста, в по-големи количества в сравнение с тази в извънградски условия", обяснява Михайлов. Реално мръсният въздух не вреди толкова, колкото пестицидите, с които се пръска в земеделските региони. Те са и сред главните причинители на смърт при пчелите.

Опитният пчелар и член на Съюза на пчеларите Методи Михайлов също изпробва експеримента с градско пчеларство. По думите му София изостава много в сферата, докато в Берлин има около 4000 кошера по покривите.

"Берлинчани ги гледат като домашни любимци и целият блок се грижи за тях, хранят ги много", споделя Михайлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари