Как фалшива новина "уби" доцент Ангел Кунчев

0
Новината влезе топ 5 на европейска класация за фалшиви новини
Новината влезе топ 5 на европейска класация за фалшиви новини Снимка: БГНЕС

Фалшивата новина плъзна през ноември във фейсбук, като масово се споделяше видео, на което Христо Генчев, който се представя за художник и публицист, твърди, че Ангел Кунчев е починал във Военна болница

Според проучване на Европейската обсерватория за цифрови медии фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина, влиза в топ 5 в класацията за фалшивите новини в Европа, съобщи БНТ.

Фалшивата новина плъзна през ноември във фейсбук, като масово се споделяше видео, на което Христо Генчев, който се представя за художник и публицист, твърди, че Ангел Кунчев е починал във Военна болница. Наложи се самия Кунчев да напише пост, за да опровергае лъжата. Според проучването, за което съобщава БНТ, темата COVID-19 е подложена на най-много дезинформация, а 4 от петте фалшиви новини в класацията са свързани с ваксините или пандемията.

Медийният експерт доц. Георги Лозанов и Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията коментираха темата пред 24 ЧАСА

Според Георги Лозанов новината е била разпространена бързо, защото е свързана с COVID и силните антиваксърски настроения у нас, които се поддържат чрез фалшиви новини.

“За да може да има проверка на фалшивите новини, трябва да съпоставяме съдържанието им с това на легални и авторитетни източници. Тези източници са именно медицината като наука”, обясни медийният експерт.

По думите му, независимо че като във всяка друга наука има спорове и различни мнения, генерално медицината разчита, че ваксините са най-добрият възможен начин за справяне с ковид.

“И тази позиция може да се атакува само с фалшиви новини. А в България има такава мощна тенденция, включително с новината за смъртта на доц. Кунчев след третата ваксина. Така противниците искат да кажат: “Ето, хората умират от третата доза, включително и най-големите защитници на ваксините”, казва още Георги Лозанов. И допълва, че това е ясен знак, че антиваксърските настроения са произведени от фалшиви новини, а те от своя страна намират много добра почва у нас.

“Дано има ново отношение срещу ваксините, но това много зависи от доверието към елитите - и медицинските, и политическите”, заяви доц. Лозанов.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов наблегна върху методиката, по която се е правила класацията

“Ако е по брой интеракции на самата новина, това ще е впечатляващо, защото България е малка страна и не може да се сравняваме с броя на интеракциите във Франция например. Не се знае дали методиката стъпва върху някакво преизчисляване на глава от населението. Така или иначе, най-интересната част е, че има силен негативизъм - да се харесва смъртта на човек, е тежък болестен симптом и предизвиква неприятна рефлексия и усещане”, каза той пред “24 часа”. И допълни, че това е проблем за хората, които го правят. Според него това е конкретен тип разделение по темата за ковид, а елитите, също като обществото, са разделени.

“Разделението е на всички нива. Виждаме, че и в парламента се стига до парадокси, особено по отношение на гласуването на зеления сертификат”, обясни Безлов. И заяви, че нито един кабинет не смее да прави по-резки стъпки срещу отхвърлянето и отричането на фалшивите новини за ковид и зеления сертификат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари